Also live via live.debalie.nl

ENGLISH TEXT

Kunstmatige intelligentie en big data hebben een grote impact op ons leven: Ze spelen een rol wanneer we ons aanmelden voor scholen of banen, wanneer we winkelen en wanneer we onze sociale media feeds bekijken. Daarnaast gebruiken politie en inlichtingendiensten in sommige landen algoritmen om te bepalen op welke buurten ze zich moeten richten en of we een veiligheidsrisico vormen.

Hoewel deze snel groeiende technologische vooruitgang ook potentiële voordelen biedt voor de samenleving, brengt deze ook – vaak aangedreven door bedrijven en overheden – inherente risico’s met zich mee voor de mensenrechten. We nodigen je uit om de volgende cruciale kwesties met ons te bespreken: toezicht en privacy, algoritmen en discriminatie en de noodzaak van ethiek, verantwoording en transparantie.

Met:
Benjamin Strick, hij is een open source onderzoeker voor BBC en Bellingcat en
Evelyn Austin
, bewegingbouwer bij Bits of Freedom, de Nederlandse burgerrechtenorganisatie die opkomt voor mensenrechten in het digitale tijdperk.
Marlies van Eck, assistent-professor ELaw op de Unvisiteit Leiden en principal consultant bij Hooghiemstra & Partners in Den Haag.

Sarah St. Vincent, researcher and advocate on national security, surveillance, and domestic law enforcement for the US Program at Human Rights Watch

Moderator: Bahram Sadeghi