Dutch:

Moorden, doodsbedreigingen en ‘fake news’: Over de hele wereld staat de persvrijheid steeds meer onder druk. De uitdrukkelijke afkeer van de media door de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, is zelfs zo ernstig dat een netwerk van journalisten een tracker maakte die de juridische en fysieke dreigingen tegen journalisten aldaar bijhoudt.

Tot aan november werden in 2018 wereldwijd 77 journalisten – vaak verslaggevers die corruptie onderzochten – vermoord en veel meer werden bedreigd. Ook in Europa is het niet veilig voor journalisten, waaronder in Nederland, Malta, Slowakije, Bulgarije en meest recentelijk Turkije, waar regeringsfunctionarissen van Saudi-Arabië de columnist Jamal Khashoggi van de Washington Post hebben vermoord.

Het verkrijgen van gerechtigheid voor deze moorden en bedreigingen is tot nu toe buitengewoon moeilijk geweest. Wat brengt de toekomst voor de persvrijheid?

Met onder andere: Jan Kooy (Deputy European Media Director bij Human Rights Watch), Nabil Khoury (Iraq Programme Director bij Institute for War and Peace Reporting) en Clarice Gargard. Clarice Gargard is journalist en schrijft een wekelijkse column voor NRC Handelsblad. Daarnaast werkt ze aan een documentaire en boek over haar familiegeschiedenis en de Liberiaanse burgeroorlogen. Füsün Erdoğan is een Nederlands-Turkse journalist. Ze heeft 8 jaar in de gevangenis gezeten in Turkije vanwege haar werk als journalist en partijleider van de de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij.

Moderator: David Campbell, Director of Programs and Outreach at World Press Photo Foundation