TV NL EN

Pim de Kuijer Lezing – Kunst in crisistijd

Wat betekent kunst in tijden van crises? De wereldberoemde Syrische klarinettist en componist Kinan Azmeh neemt je mee op een muzikale zoektocht naar antwoorden.

Moderator:
Petra Stienen
Voertaal:
Engels

Kunst in crisistijd

Wat betekent kunst in tijden van crises? Staan kunstenaars aan de zijlijn of hebben ze juist een maatschappelijke rol? En zo ja, wat is die rol? Tijdens de Pim de Kuijer lezing 2019 neemt de wereldberoemde Syrische klarinettist en componist Kinan Azmeh je mee op een muzikale zoektocht naar de antwoorden.

Hij speelt afwisselend eigen composities en vertelt over zijn zoektocht – van klein jongetje uit een muzikale familie in Damascus, tot Grammy-award winnende klarinettist, die in New York woont en werkt, maar vooral op tournee is – van Buenos Aires tot Berlijn.

Keerpunt in het leven van Azmeh was de opstand in Syrië in 2011. Zijn muziek werd met de jaren voor hem steeds meer een plek om samen met anderen conflicten en culturele verschillen te overstijgen. Zo ontwikkelde hij een unieke stijl, een smeltkroes van culturen en genres – van klassiek tot jazz en wereldmuziek, weerspiegeld in de vele crossculturele ensembles waarin hij speelt, zoals Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble.

Wie is Kinan Azmeh?

Kinan Azmeh is een van de toonaangevende klarinettisten en componisten van dit moment. De internationale pers prees hem eerder als “virtuoso” en “intensely soulful” (The New York Times), “spellbinding” en “brilliant” (the New Yorker) en om zijn “incredibly rich sound” (CBC).

Met zijn City Band kwartet maakt hij jazz met veel Arabische invloeden en treedt hij op in zalen overal ter wereld – van Carnegie Hall in New York tot het Damascus opera house in zijn geboorteland Syrië. Azmeh zette met een aantal bevriende Syrische muzikanten het Hewar (‘dialoog’) ensemble op, een poging, in zijn woorden, “to transcend the barriers of musical disparities and misconceptions”. Azmeh is ook lid van Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble, waarmee hij in 2017 een Grammy-award won.

Afgelopen jaren trad Azmeh vaker op in Nederland. In 2016 was hij te gast bij Podium Witteman. En begin 2018 tourde hij samen met trompettist Eric Vloeimans en pianist Jeroen van Vliet door Nederland met het ensemble ‘Levanter’ – de naam voor een warme, sterke oostelijke wind.

Azmeh studeerde aan de prestigieuze Juilliard school in New York bij Charles Neidich. Daarnaast behaalde hij een PhD in muziek aan de New York City University.

Wat doet de Pim de Kuijer lezing?

De Pim de Kuijer Lezing biedt jaarlijks een podium aan een wereldverbeteraar die laat zien dat je op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk kunt brengen.

De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 17 juli op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 overleed. Pim was politiek actief voor D66 en lobbyist voor StopAidsNow!

Eerder werkte Pim voor het Europees Parlement en was hij diplomaat voor de EU in Maleisië. Als verkiezingswaarnemer nam hij deel aan missies in Sierra Leone, Egypte, en Oekraïne. In 2013 was Pim te gast in Echt Gebeurd podcast en beleefde hij zijn coming out in aflevering 22. Later kwam hij daar nog een keer op terug in aflevering 57.

Speakers

Petra StienenArabist en Eerste Kamerlid
Kinan AzmehKlarinettist en componist