TV NL EN

We moeten het hebben over achterstallig onderhoud

Woon-
protest
Nils de Lange
Nils de Lange
Heb je eindelijk een vast dak boven je hoofd, staat de rest van het huis op instorten, of blijkt achter ieder glas kraanwater een gifbeker schuil te gaan.

Op 12 september vond in het Westerpark in Amsterdam het Woonprotest plaats. Na jaren waarin vooral jonge mensen steeds wanhopiger worden in hun zoektocht naar een plek om te wonen, en de huurprijzen stegen tot niveaus die we tot voor kort alleen kenden uit steden als Londen en Parijs, is het tijd voor actie. 

Studenten worden ondergebracht in tenten, jongeren blijven uit bittere noodzaak steeds langer bij hun ouders wonen en de vuistregel dat je maximaal een derde van je inkomen aan wonen zou moeten uitgeven is uitgegroeid tot onhaalbare kaart. 

De wooncrisis zal, zeker nu mensen massaal de straat op gaan om aandacht te vragen voor de puinhoop die de woningmarkt is, een van de belangrijkste thema worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Maar niet alleen het gebrek aan betaalbare woonruimte is een probleem. Ook wie wél een dak boven z’n hoofd heeft vindt lang niet altijd de rust die een thuis zou moeten bieden. 

Vorig jaar hield De Balie Live Journalism een enquête onder huurders in Amsterdam, waaruit bleek dat honderden respondenten problemen hadden met de staat waarin hun woning verkeerde. De klachten varieerden van scheuren in muren tot vochtproblemen, en van slechte isolatie tot overlast door ongedierte. Een ander probleem dat vooral in Amsterdam speelt is de aanwezigheid van loden leidingen in woningen. Nog altijd is niet duidelijk hoeveel Amsterdammers water drinken dat door leidingen van lood stroomt, terwijl alom bekend is dat dit kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten als bloedarmoede en schade aan de nieren. 

Deborah Meibergen is zo’n huurder die jaren in een huis met loden leidingen woonde. Nadat dat bekend werd, voerde ze een maandenlange strijd met haar woningcorporatie, die geen haast maakte met het vervangen van de leidingen. Haar situatie is inmiddels verbeterd, maar verschillende bewoners van haar complex drinken nog steeds water met te hoge concentraties lood.

Dat is tekenend voor de huidige situatie: veel van de problemen met achterstallig onderhoud zijn allang bekend, maar er wordt niet of veel te laat ingegrepen. Op zondag 19 september vertelt Deborah tijdens het programma Huren met Kuren in De Balie over haar situatie. Op diezelfde avond praten Amsterdamse gemeenteraadsleden en Oscar Vrij van Stichting !Woon over de vraag hoe de problemen met achterstallig onderhoud aan woningen eindelijk eens kunnen worden opgelost. 

Voor deze avond kan je een ticket reserveren op meerdere manier. Je kan een kaartje voor jezelf kopen, je kan een kaartje doneren aan iemand die minder budget heeft of je kan een gratis ticket reserveren als je zelf minder budget hebt.

Bestel je tickets hier

Maatschappij
zo 19 sep 2021 / 19:30

Huren met kuren

Amsterdam breekt bouwrecord na bouwrecord, maar ondertussen leven veel bewoners in oude en slecht onderhouden huizen, heeft een kwart last van schimmel en zijn er verder klachten over houtrot, ongedierte, lekkages en andere kuren. Wat moet er gebeuren? Zes prominente raadsleden in debat. Sinds 2019 heeft De Balie Live Journalism onderzoek gedaan naar verschillende misstanden in

Meer Info Tickets