TV NL EN

De nieuwe Haagse hoofdrolspelers

Door de val van het Kabinet en het afscheid van meerdere partijleiders, waaronder de minister-president, staan we aan het einde van een politiek tijdperk. Wie worden de nieuwe hoofdrolspelers van het Binnenhof? In de Haagse wandelgangen wordt er gespeculeerd over nieuwe gezichten die het stokje gaan overnemen, in de afgelopen jaren ontvingen we hen bij De Balie, waar ze het gesprek aan zijn gegaan over de toekomst van Nederland. Zij deelden hun visies en concrete plannen: over wat er zou veranderen als zij aan het roer zouden staan.
D66

Met de val van het kabinet springt Rob Jetten naar voren als nieuwe lijsttrekker. In Leeuwarden ging hij het gesprek aan met Mbo-studenten en werd hem het vuur aan de schenen gelegd over extreemrechts, het verharden van het debat en onderdrukking van minderheden in het buitenland. Kijk het hier terug.

VVD

Nu Mark Rutte niet terugkeert als lijsttrekker van de VVD, moet er binnen korte tijd een vervanger komen. Dilan Yeşilgöz heeft aangegeven interesse te hebben en wordt mogelijk onze nieuwe premier – wordt zij dan de eerste vrouwelijke premier van Nederland? Ze was te gast in De Balie en sprak over het thema waar ze zich het meest op profileert: georganiseerde misdaad.

Of zijn er andere gegadigden? Fractievoorzitter Sophie Hermans bijvoorbeeld? VVD-coryfee Hans Wiegel doet een boekje open over de toekomst van de VVD. Onze programmamaker zocht hem thuis op voor een interview.

CDA

Bij het CDA keren de partijleider Hoekstra en fractievoorzitter Pieter Heerma niet terug in hun rol. Het is volgens Heerma tijd voor een nieuwe generatie. Zou er een functie klaarliggen voor Kamerlid Derk Boswijk? In De Balie ging hij het debat over buitenlandbeleid.

Of is het Henri Bontenbal die het stokje over gaat nemen? Als Kamerlid heeft hij zich geprofileerd op het thema klimaat. Hij ging met collega-Kamerleden in debat over dit thema.

Groep Omtzigt

En wat zijn de toekomstplannen van Kamerlid Pieter Omtzigt? Kort na zijn vertrek bij het CDA deelde hij al zijn visie op Nederland in onze grote zaal. Een lezing over goed bestuur, het aanpakken van armoede en de misleidende modellen waarmee de regering beleid uitschrijft.

BBB

Als je naar de huidige peilingen kijkt, is er een reële kans dat BBB de grootste wordt. Dit betekent dat Caroline van der Plas misschien wel in de voetstappen van Mark Rutte treedt. Kijk hier een uitgebreid interview met haar terug over het Haagse en haar plannen.

PvdA/GroenLinks

Wie gaat de landelijke lijst van de nieuwe linkse fusie leiden? Is het Attje Kuiken, de fractievoorzitter van de PvdA die het gaat doen? In De Balie ging ze het debat aan over feminisme met Dilan Yesilgöz. Onderwerpen als de loonkloof en gelijkheid op de werkvloer kwamen voorbij.

Of kiezen ze toch voor Jesse Klaver? De GroenLinkser is nu acht jaar leider van de partij. Toen hij die rol op zich nam, deelde hij zijn plannen voor Nederland in onze grote zaal.