TV NL EN

Masih Alinejad strijdt voor het recht geen hoofddoek te hoeven dragen

Vrijdenker
Auteur
Jeroen Pen
Jeroen Pen

Op 30 oktober komt een van de belangrijkste vrouwelijke activisten van het moment naar Amsterdam. Tijdens het Vrijdenkersfestival vertelt Masih Alinejad in De Balie over haar strijd.

Dat ze op onze uitnodiging ingaat, is niet vanzelfsprekend. Afgelopen juni nog probeerden vier leden van de Iraanse geheime dienst haar te ontvoeren in haar woonplaats New York.

Masih Alinejad verzet zich al geruime tijd tegen een Iraanse wet die vrouwen verplicht buiten de deur een hoofddoek te dragen. Die strijd voert ze noodgedwongen op afstand. Na kritische publicaties en projecten zag ze zich genoodzaakt haar geboorteland te verlaten.

Het is Alinejad te doen om keuzevrijheid, vertelde ze in 2018 aan Brandpunt+. ‘Ik wil niet dat vrouwen gedwongen worden om een hoofddoek te dragen. Maar ook niet er één af te doen. De geschiedenis heeft ons geleerd dat dwang niet werkt. Vrouwen zijn volwassen genoeg om zelf te beslissen wat ze op hun hoofd dragen.’

In 2014 begon ze een Facebook-pagina waarop Iraanse vrouwen foto’s plaatsen van hun haar zonder hidjab. De pagina kreeg meer dan een miljoen volgers en zette de kwestie in heel Iran hoog op de agenda. Het bracht haar en andere deelnemers in groot gevaar. In 2017 begon ze daarom een andere protestactie: witte woensdagen. Vrouwen protesteerden toen tegen het regime en de nog steeds geldende wetgeving door foto’s te delen waarop ze witte hoofddoeken dragen, in tegenstelling tot het voorgeschreven zwart.

Twee jaar later worden in Iran drie familieleden van haar gearresteerd in een poging haar tot zwijgen te intimideren. De Iraanse overheid liet weten elke vorm van contact met Alinejad te beschouwen als een strafbaar feit.

Afgelopen juli werden vier mannen gearresteerd en aangeklaagd voor een poging om Alinejad te ontvoeren in haar nieuwe woonplaats New York. Alle vier waren leden van de Iraanse geheime dienst. Met de verijdelde ontvoering zou Iran hebben geprobeerd ook andere critici in het buitenland zodanig te intimideren dat ze voortaan zouden zwijgen.

Dat Masih Alinejad ondanks dit alles naar De Balie komt, illustreert haar onverzettelijkheid en heldenmoed. We kijken ernaar uit haar te ontvangen.

za 30 oktober / 13:00 / Masih Alinejad in de Balie. Koop hier tickets.