TV NL EN

Mohamedou Ould Slahi zat 14 jaar in Guantánamo Bay

Op 29 oktober vertelt hij in De Balie over zijn gevangenschap en over vergeving.

Vrijdenker
Auteur
Nils de Lange
Nils de Lange
Mohamedou Ould Slahi zat 14 jaar zonder aanklacht vast in Guantánamo Bay. Hij werd er gemarteld, maar er werd nooit een aanklacht tegen hem geformuleerd. Tijdens de opening van het Vrijdenkersfestival vertelt hij over zijn ervaringen.

Slahi werd in 1970 in Mauritanië geboren als zoon van een kamelendrijver. Toen hij 18 was kreeg hij een studiebeurs waarmee hij in Duitsland bouwkunde studeerde. In 1991 reisde hij naar Afghanistan om daar met de Mujahideen te vechten tegen de Sovjet-overheersers ­– een strijd die werd gesteund door onder meer de Verenigde Staten.

In Afghanistan volgde Slahi een training in een kamp van Al Qaida, destijds één van de partijen die het opnamen tegen de Sovjets. In 1992 verhuisde hij terug naar Duitsland. Toen zijn verblijfsvergunning daar niet werd verlengd, trok hij naar Canada. In 2000 keerde hij terug naar Mauritanië. Daar werd hij enkele maanden na de aanslagen van 11 september 2001 gearresteerd door de CIA op verdenking van betrokkenheid bij de aanval. Die verdenking was deels gebaseerd op zijn tijd in het Al Qaida-kamp, en deels op contact dat Slahi had met zijn neef, die nauw samenwerkte met Osama Bin Laden.

De Amerikanen brachten hem over naar Jordanië, waar hij naar eigen zeggen acht maanden lang werd gemarteld. Vervolgens werd hij overgebracht naar Afghanistan, en daarna naar de beruchte gevangenis in Guantánamo Bay op Cuba. Daar werd hij veertien jaar lang zonder proces vastgehouden.

Tijdens zijn gevangenschap werd Slahi opnieuw gemarteld. Hij werd onder meer lange tijd wakker gehouden, mocht vaak niet naar buiten, kreeg langere periodes geen eten en werd blootgesteld aan onder meer extreme kou en lawaai. Over zijn ervaringen in de gevangenis schreef hij nog voor zijn vrijlating het boek Guantanamo Diary, dat verscheen in 2015 en een internationale bestseller werd. Het boek werd dit jaar verfilmd onder de titel The Mauritanian.

Een buitengewoon verslag van uitlevering, gevangenschap en marteling.

The Guardian over Guantanamo Diary

In 2016 werd Mohamedou Ould Slahi eindelijk vrijgelaten, zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem was geformuleerd. Hij verhuisde terug naar Mauritanië, waar hij nog steeds woont, en heeft de Amerikanen die hem gevangen hielden vergeven. Vrijdag vertelt hij tijdens de opening van het Vrijheidsfestival in De Balie over zijn ervaringen.

Op vrijdag 29 oktober is Mohamedou Ould Slahi de hoofdgast tijdens de opening van het Vrijdenkersfestival.