Een gevangenis, midden op het Leidseplein
SİLİVRİ. prison of thought: van 25-31 oktober op het Leidseplein.
Silivri is de naam van een beruchte gevangenis even buiten Istanboel. Maar behalve een plek waar meerdere kritische journalisten, publieke intellectuelen en mensenrechtenactivisten worden vastgehouden, is Silivri een symbool voor de netelige positie waarin vrijdenkers in autoritaire systemen overal ter wereld zich bevinden. De gevangenis is daarnaast een tastbaar bewijs voor hun onbreekbare vechtlust, want ook achter gesloten deuren en hoog opgetrokken muren leven hun vrije gedachtes voort.
De cel die op het Leidseplein staat is een levensgrote kopie van de ruimte waarin de Turkse journalist Can Dündar werd vastgehouden. De cel meet slechts 3.94 bij 3.71 en is van geen enkel gemak voorzien. Het confronteert bezoekers met de realiteit waarin vrijdenkers worden opgesloten vanwege het wek dat ze maken, de woorden die ze uitspreken of de gedachtes die ze denken.
Can Dündar
In de afgelopen decennia groeide Can Dündar uit tot een wereldwijd icoon van de vrije pers. Hij was hoofdredacteur van de onafhankelijke Turkse krant Cumhuriyet, schreef 20 boeken, en werd in 2020 in Turkije veroordeeld tot 27 jaar cel na publicatie van kritische artikelen over de regering van president Erdoğan. Die beschuldigde Dündar ervan staatsgeheimen te publiceren.
Sinds 2015 woont en werkt Dündar in Duitsland, waar hij naartoe vluchtte nadat hij in Turkije werd gearresteerd en vastgezet in Silivri. Vanuit zijn ballingschap zet Can Dündar zich onvermoeibaar in voor de persvrijheid overal ter wereld. Dit weekend is hij een van de hoofdgasten tijdens het Vrijdenkersfestival 2021 in De Balie.
Vrijdenkersfestival 2021
In aanloop naar het 750-jarige bestaan van Amsterdam staan we stil bij ons vrijheidsbegrip en wat voor betekenis dit heeft. Van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober organiseert De Balie daarom in samenwerking met de Gemeente Amsterdam het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander.
Curator: Can Dundar
Scenografie: Shahrzad Rahmani
Producent: Maxim Gorki Theater, Berlijn
Sponsor: Hauptstadtkulturfonds, Berlijn