Sprekers STUDIO Talks (Uitmarkt)
Op deze pagina vind je een korte omschrijving van de talks tijdens De Balie STUDIO Talks. De Uitmarkt is van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus.
Ragna Heidweiller
Als stel sámen opvoeden, zorgen en allebei werken klinkt voor de meeste Nederlanders met een gezin als de normaalste zaak van de wereld. Toch wil slechts de helft van de stellen een gelijkwaardige verdeling van betaald werk en onbetaalde zorg. En van die stellen lukt het maar 25% om dat te realiseren! Waarom dat een probleem is en wat de oplossingen zijn, vertelt Ragna Heidweiller in deze talk.
Paula de Beer
Zou jij kleding kopen die mogelijk door kinderen is gemaakt? Vast niet, maar we ontkomen er haast niet aan. Hoe kan dit? En wat kan je eraan doen? De kledingindustrie staat bekend om slechte arbeidsomstandigheden en grote claims op duurzaamheid. Je wordt om de oren geslagen met labels als ‘groenere keuze’, maar in de praktijk verandert er weinig. Paula de Beer vertelt welk verhaal echt schuilgaat achter je kersttrui.
Marij Swinkels
Als het crisis is, kunnen politici vaak alleen nog maar naar het hier-en-nu kijken. Alles is korte termijn: de crisis moet opgelost worden! De keuzes die worden gemaakt tijdens een crisis houden te weinig rekening met de toekomst. Terwijl grote problemen zoals klimaat en ongelijkheid ook aandacht verdienen. Waarom is het zo moeilijk voor politici om rekening te kunnen houden met de lange termijn? Hoe zorgen we dat er tijdens een volgende crisis wel rekening gehouden kan worden met de toekomst? Marij Swinkels, bestuurskundige en leiderschapsonderzoek, onderzoekt en test met haar studenten uit hoe toekomstbestendig leiderschap eruitziet.
Eke Krijnen
‘En wie is nu de echte moeder?’ ‘Hebben jullie ze op de natuurlijke manier verwekt?’ ‘Is het niet heel ingewikkeld voor jullie kinderen, jullie gezinsvorm?’ Als je kinderen opvoedt in een regenbooggezin, dan stellen mensen veel vragen. Eke Krijnen, moeder in een regenbooggezin, schrijft een boek over queer ouderschap, waarin ze dit soort vragen onder de loep neemt. Want wat betekent het om een ‘echte’ ouder te zijn? Wat verstaan we onder ‘natuurlijk’? En wat zijn de gevolgen voor ouders en kinderen wanneer hun gezin voortdurend bevraagd wordt?
Manon Portos Minetti
In de Europese samenlevingen kampen we met veel problemen omtrent onder andere klimaatverandering, onze samenleving en gezondheid waar inheemse bevolkingsgroepen al eeuwen oplossingen voor hebben. Wat kunnen mensen in Europese samenlevingen leren van inheemse kennis, die eeuwenlang als onderontwikkeld zijn bestempeld, om deze hedendaagse problemen proberen op te lossen?
Rachelle van Andel
Wij zijn geneigd om mensen in hokjes te stoppen. Je bent anti-racist óf racist. Als je in God gelooft dan kun je niet óók queer zijn. Rachelle van Andel is vrijzinnig predikant in Amsterdam en geeft je een nieuw perspectief op God. Een God die juist de hokjes bevraagt, uitdaagt en humor heeft. Waar ben jij thuis en mag jij zijn wie je bent?
Sisco van Veen
Hoe moeten we als land omgaan met mensen die niet meer willen leven? In hoeverre moet iedereen hier zelf over kunnen beslissen? En hoeveel nevenschade vinden we acceptabel? Deze vragen staan centraal in het verhaal van Sisco van Veen, psychiater en ethicus die onderzoek doet naar het levenseinde. In tien minuten helpt hij je bij het vormen van jouw standpunt over het levenseinde zodat je precies weet waar jij staat als het om de dood gaat.
Anna Beukenhorst
Dit is het verhaal van een nachtmerrie die werkelijkheid werd. Anna Beukenhorst werpt een wetenschappelijke blik op geloof, hoop en data, en waar het heen moet met de academische wereld.
Job van Ballegoijen
Hoe kom je ertoe om zes jaar lang te liegen over je studie? En vooral: hoe kom je daar weer uit? Job van Ballegoijen overkwam het. In dit praatje geeft hij tips hoe je dit kan voorkomen, maar ook hoe je ermee om kan gaan als het eenmaal te laat is.
Klaas Versteeg
Afgelopen maand is in opdracht van het Kabinet het veelbesproken Interdepartementaal Beleidsonderzoek ‘Licht uit, spot aan: de vermogensverdeling’ gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de ongelijke vermogensverdeling in Nederland groter is dan eerder gedacht. Dit rapport noemt de opzet van onze erf- en schenkbelasting als één van de versterkende elementen van deze ongelijke vermogensverdeling. Advocaat Klaas Versteeg is gespecialiseerd in belastingrecht en legt uit hoe dit werkt en daag het publiek uit hier ene standpunt over in te nemen.