TV NL EN

Tegen de macht

Vrijdenkersfestival
28 – 31 oktober

Iedere cultuur en ieder tijdsgewricht kent wel een strijd om vrijheid. Ieder volk kent zijn tirannen. Ook vandaag weten autocratische leiders hun tegenstanders effectief de mond te snoeren. In landen als Rusland en China is er vrijwel geen sprake meer van vrije pers, en de moord op Peter R. de Vries toont aan dat er ook in Nederland machtige stemmen zijn die de waarheid onder geen beding boven tafel willen krijgen. Toch zijn er altijd mensen die tegenwicht bieden, die terugduwen. Zij hebben de moed om op te staan, om het op te nemen tegen de gewelddadige machthebber.

In De Balie is en blijft het woord het wapen. We maken vier dagen lang programma’s over en met vrijheidsstrijders en dissidenten. Kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Welke vrijheden staan bij ons op het spel? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen, en hoe hou je dat vol? 


Programma


VR 28 OKTOBER 2022 / 20:00 / TALK / €13,50

Russische dissidenten

Na een officiële opening van burgemeester Halsema gaan we in gesprek met kunstenaar Kirill Serebrennikov en schrijver Maxim Osipov over de waarde van vrijheid en leven in onvrijheid.ZA 29 OKTOBER 2022 / 15:00 / CINEMA / €13,50

The Hong Konger

In The Hong Konger volgen we Jimmy Lai, mediatycoon en mensenrechtenactivist in Hongkong. Na de film gaan we in gesprek met Samuel Chu van The Campaign for Hong Kong.ZA 29 OKTOBER 2022 / 19:30 / TALK / €13,50

De pen vs Pegasus

Spionagesoftware Pegasus wordt door vele overheden gebruikt om burgers te controleren. Deze avond spreken we twee journalisten die deze heimelijke praktijken aan den lijve ondervonden.


MA 31 OKTOBER 2022 / 20:00 / TALK / €13,50

Paul Vugts ontmoet Minister Dilan Yeşilgöz

De moord op Peter R. De Vries maakte andermaal duidelijk dat de misdaadjournalistiek met een enorm probleem te kampen heeft. Paul Vugts gaat in gesprek met minister Dilan Yeşilgöz.


ZA 29 OKTOBER 2022 / 20:00 / THEATER / PODIUM MOZAÏK

Smekelingen

De klassieke tragedie van Aeschylos in een nieuw jasje. Vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door Roeland Fernhout, Hans Croiset, Nazmiye Oral en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor.