TV NL EN

Alleen tegen de Staat

Slachtoffers van de toeslagenaffaire vertellen hun verhaal. Een film + nagesprek met maker Stijn Bouma, gedupeerde Derya en klokkenluider Pierre Niessen.

Regisseur
Stijn Bouma
Speeltijd
’55 + nagesprek
Taal
Nederlands
In de film Alleen tegen de Staat tekent filmmaker Stijn Bouma de getuigenissen op van vijf gedupeerde moeders in het toeslagenschandaal. Het verhaal loopt van de eerste invorderingsbrieven, en de vernederende jaren die daarop volgden, tot de langzame weg naar herstel die nu is ingeslagen.

De moeders vertellen over hun leven voor het moment dat de brieven kwamen. Toen ze nog gewone burgers waren, met een baan, een gezin en een huis. De toeslagenaffaire veranderde alles. Een van hen kreeg te maken met een uithuisplaatsing van haar kind, anderen belandden in de schulden, kregen bezoek van deurwaarders en werden gedwongen ontslagen. 

In de film vertellen Janet, Nazmiye, Badriah, Derya en Naoual kwetsbaar en openhartig over wat zij de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Na de film volgt een nagesprek met gedupeerde Derya, filmmaker Stijn Bouma en klokkenluider Pierre Niessen. Hij werkte jarenlang bij de belastingdienst en kaartte de misstanden daar al vanaf 2009 aan, maar kreeg geen gehoor.

Sprekers

Stijn BoumaDocumentairemaker
DeryaGedupeerde toeslagenaffaire
Pierre NiessenKlokkenluider Belastingdienst