

Leni Riefenstahl de controversieelste filmmaker van de twintigste eeuw. Hoe kon Riefenstahl de meest vooraanstaande filmmaker van het Derde Rijk worden en blijven beweren dat ze niets wist van de nazimisdrijven?
Met haar propagandafilms Triumph des Willens en Olympia betoonde Leni Riefenstahl (1902-2003) zich niet alleen een visionair filmmaker, maar ook een vrouw die er geen been in zag om een desastreuze ideologie te promoten. Riefenstahl zelf zag dat anders. Ondanks haar connectie met Hitler en Goebbels ontkende ze na de oorlog stelselmatig nauwe banden te hebben gehad met het nazisme.
Riefenstahl is een portret van een cineaste die tot haar dood haar verleden bleef rechtvaardigen. Door exclusieve toegang tot haar persoonlijke archieven – met zo’n 700 dozen vol foto’s, brieven, privéfilms en andere documenten – onthult regisseur Andres Veiel nieuwe perspectieven op Riefenstahls betrokkenheid bij het nazisme. Naast de complexiteit van Riefenstahl als persoon onderzoekt Veiel in zijn documentaire de ethische grenzen van cinema en nodigt hij uit tot reflectie over kunst en politiek. Riefenstahl ging in première op het Filmfestival van Venetië en won daar de Premio Cinema e Arte.
Na vertoning gaan we aan de hand van de film in gesprek.
Sprekers
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In De Balie spelen Olga Zuiderhoek en Gerard Bouwhuis Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek.

The Attack on the American Constitution in Trumps Second Turn
With each presidential decree, Donald Trump pushes the boundaries of his executive power. Which direction will the future of American democracy take?

In De Balie Boekenclub nodigen we elke editie twee schrijvers uit om een maatschappelijk thema vanuit een literair perspectief te onderzoeken. Deze keer staat het programma in het teken van eerste liefdes. Met Valentijn Hoogenkamp en Sophie Visser.
