
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In De Balie spelen Olga Zuiderhoek en Gerard Bouwhuis Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek.
Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek is een tekst uit Wintertenen luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep van Ischa Meijer, Olga’s lievelingslied en de titel van de voorstelling, over haar twintigste eeuw. ‘De 20e eeuw telt 2 wereldoorlogen, ik ben ze beide misgelopen, hoeveel mazzel kan je hebben.’
Ze wilde Gerard Bouwhuis voor de muziek: Schulhoff, Andriessen, Gershwin, Breuker, Antheil, Johnny & Jones en natuurlijk Stravinsky.
Gerard speelt en Olga vertelt waarom. Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa. Ze laten de doden meespelen.
De voorstelling is aangepast voor 4 mei: je hoort en ziet meer Ischa Meijer. Geboren in 1943 werd Ischa een deel van Amsterdam, dat op straat, in de kroeg, in de krant en op de televisie van zich liet horen.
Waarom is het belangrijk om te herdenken? Die vraag onderzoeken we in aanloop naar 4 mei met schrijver Philippe Sands.

Anoek Nuyens maakt goed ontvangen voorstellingen als De zaak Shell en Beste mensen theater over de klimaatcrisis. Programmamaker Katarina Schul gaat met haar in gesprek over haar methode.

In De Balie Boekenclub nodigen we elke editie twee schrijvers uit om een maatschappelijk thema vanuit een literair perspectief te onderzoeken. Deze keer staat het programma in het teken van eerste liefdes. Met Valentijn Hoogenkamp en Sophie Visser.
