TV NL EN

De Balie Kijkt: 5 Seasons of Revolution

Bekijk trailer
Programmamaker
Regisseur
Lina
Speeltijd
100′
Land
Duitsland, Syrië, Nederland, Noorwegen
Taal
Arabisch, Engels
Ondertitels
NL
Lina wilde cameravrouw worden. Ze hield van het filmen van details van het leven en de mensen om haar heen, vooral tijdens een zonnige dag in Damascus. Maar met de opstand in Syrië ging Lina langzaam over op het vastleggen van de impact op het leven van de bevolking. Het duurde niet lang voordat gebeurtenissen escaleerden en arrestaties, martelingen en potentieel levensbedreigende situaties voor Lina dagelijkse realiteit werden.

Ze moest zich aanpassen. Ze bedacht personages en pseudoniemen. Die hielpen haar haar leven te leiden onder een nieuwe norm. Wat een eenvoudig plan was, veranderde in een complex web van identiteiten, wat op dat moment een kleine prijs leek in ruil voor haar vrijheid om de camera vast te houden.

Na de film gaat Yara Yuri Safadi in gesprek met de filmmaker en hoofdpersonage Lina, de voertaal is Engels.

Over de spreker

Yara Yuri Safadi is een Libanese freelance filmproducent en curator gevestigd in Amsterdam. In de tien jaar dat ze op festivals werkt, verweven haar onderzoek op het gebied van curatie film vaak met politiek en radicaalfeministische praktijk. Ze produceerde de speelfilm documentaire Fiasco, die in 2021 in première ging in CPH:dox, en ontwikkelt momenteel andere documentaires en experimenteel werk.

Sprekers

LinaRegisseur
Yara Yuri Safadi Moderator