TV NL EN

De Balie Kijkt: Oliver Sacks, his own life

Bekijk trailer

Nagesprek neuroloog Bastiaan ter Meulen
en Prof. dr. Jan Dirk Blom

nieuwe datum
PROGRAMMAMAKER EN MODERATOR
Regisseur
Ric Burns
Speeltijd
’94
Land
VS
Ondertitels
NL
Een aangrijpend portret van Oliver Sacks en zijn avontuurlijke leven. Hij is ‘s werelds beroemdste neuroloog; een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper. Maar dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige, en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd.

Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man. Na de film gaan wij een gesprek met neuroloog Bastiaan ter Meulen en Prof. dr. Jan Dirk Blom

Sprekers

Bastiaan ter Meulen is sinds 2009 als neuroloog verbonden aan het OLVG-West, Amsterdam. Tijdens zijn studie geneeskunde raakte hij in de ban van Sacks en schreef hij hem met het verzoek om in zijn ziekenhuis coschappen te lopen. Hoewel Sacks geen plek had, droeg hij ter Meulen wél voor bij een ander ziekenhuis. Een (eenmalige) ontmoeting volgde, waarna ter Meulen besloot dat hij een neuroloog wilde zijn als Sacks: invoelend, medelevend en holistisch. Sindsdien schrijft hij verhalen over zijn ervaringen met zijn patiënten.

Jan Dirk Blom is sinds 2016 bijzonder hoogleraar Klinische Psychopathologie aan de Universiteit Leiden. Ook is hij als psychiater verbonden aan de High Care Mangostraat en de polikliniek Uncommon Psychiatric Syndromes van Parnassia. Hij is gespecialiseerd in hallucinatie en werkte jarenlang samen met- en in hetzelfde onderzoeksveld als Sacks.

Tijdens het gesprek zullen wij met Bastiaan ter Meulen en Prof. dr. Jan Dirk Blom spreken over het fenomeen Sacks, zijn unieke en voor die tijd zeer ongewone benadering van de geneeskunde en wat deze meer menselijke benadering heeft betekend voor de neurologie in het bijzonder en de geneeskunde in het algemeen.

Nagesprek met

Bastiaan ter MeulenNeuroloog
Prof. dr. Jan Dirk BlomHoogleraar Klinische Psychopathologie

Dit programma is verplaatst van 31 januari 2021 naar 15 april. Reeds gekochte kaarten blijven geldig, meer informatie hebben wij kaarthouders per mail verzonden.


Maak je avond compleet met De Balie Café-restaurant

Je hoeft niet meer de deur uit om van onze gerechten te genieten. Met het gemak van een paar klikken krijg je een heerlijk diner thuis bezorgd.