TV NL EN

De Balie Kijkt: Petite Fille

Bekijk trailer

Film + Nagesprek

Regisseur
Sébastien Lifshitz
Speeltijd
’85 min
Land
Frankrijk
Taal
Frans
Ondertitels
NL
De documentaire Petite Fille volgt de zevenjarige Sasha die, zolang ze zich kan herinneren, eigenlijk een meisje wilt zijn. Hoewel ze onvoorwaardelijke steun krijgt van haar familie, is het voor Sasha moeilijk om simpelweg te zijn wie ze is. Zo moet ze op school jongenskleren dragen, en wordt ze door klasgenoten anders behandeld dan de rest. Petite Fille geeft een kijkje in het leven van een Franse familie die vecht voor het geluk van hun dochter, maar wordt geconfronteerd met een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender.

Met veel zorg schetst regisseur Sébastien Lifshitz een ontroerend portret van Sasha. Zijn aangrijpende en belangrijke documentaire ontving internationaal veel lof en werd in 2020 bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Gent. Na de film spreken wij hem en acteur en activist Thorn Roos de Vries over Petite Fille. Hoe alomvattend is de conservatieve houding tegenover transgenders in Westerse samenleving? En op welke manier kan film hier verandering in brengen?

Sprekers

Thorn Roos de Vries, beter bekend als performer en drag king Thorn Vineyard, is een acteur en activist. Thorn Roos werd bekend door de ZAPP-tienerserie Spangas en is de eerste non-binaire acteur in een Nederlandse speelfilm: ANNE+, die in september verschijnt. Daarnaast geeft Thorn Roos voorlichting op scholen over transseksualiteit.

Sébastien Lifshitz is een Franse regisseur. In zijn films richt hij zich vaak op thema’s rondom (homo)seksualiteit. Zijn werk wordt internationaal geprezen en is meermaals geselecteerd voor grote Europese filmfestivals (oa. Cannes en Berlinale). Presque rien, een subtiel coming-out verhaal uit 2000, werd plotsklaps een internationale box-office hit.

Sprekers

Parwin MirrahimyProgrammamaker & moderator
Sébastien LifshitzRegisseur
Thorn Roos De VriesActeur & activist ©Roeltje van de Sande Bakhuyzen