TV NL EN

De Balie kijkt: Oproerkraaiers met Sunny Bergman

Bekijk trailer
speciale voor-première
Regisseur
Sunny Bergman
Speeltijd
57′
Land
Nederland
Programmamaker & Moderator
Absaline Hehakaya
Programmamaker & Moderator
Rokhaya Seck

Het nagesprek valt hier live te volgen vanaf 18:00

Hoe komt het dat activisten meestal eerst gezien worden als oproerkraaiers en relschoppers terwijl hun actiepunten jaren of decennia later vaak gemeengoed worden? In haar nieuwe documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman het hedendaagse activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Wie zijn deze oproerkraaiers en wat beweegt hen? Na deze speciale voorpremière spreken we verder met o.a. Sunny en andere oproerkraaiers.

In Oproerkraaiers onderzoekt Sunny de relatie actievoerder-maatschappij en kijkt zij naar wie die actievoerders eigenlijk zijn. Gedurende dit jaar trok ze op met een breed scala activisten. Ze rijdt ‘s-nachts mee op de tractor naar het Malieveld en ze is erbij wanneer de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam alle verwachtingen overtreft. Ze laat zich overtuigen tijdens een actie bij een grote varkensslachterij en ze volgt een activist die dakloos is en zich afvraagt waarom er tijdens de crisis veel geld naar bedrijven als KLM en Booking.com gaat.

Sprekers

Sunny Bergman (1972) maakt persoonlijke essayistische documentaires die de publieke opinie beïnvloeden. Met haar films probeert ze bewustzijn te creëren en maatschappelijke veranderingsprocessen op gang te brengen- vooral op het gebied van feminisme en antiracisme. Voor de VPRO heeft ze de afgelopen jaren onder andere de documentaires Beperkt houdbaar, Sletvrees, Sunny Side of Sex, Zwart als roet en Wit is ook een kleur gemaakt. Recent heeft ze met Man Made een debat over de manier waarop mannelijkheid geconstrueerd wordt, aangezwengeld.

Tofik Dibi is schrijver van onder andere Het Monster van Wokeness (Prometheus 2020) en ex-politicus. Sinds oktober 2018 is hij bestuursadviseur van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Hij werkte onder andere mee met docu Acting Straight (2019) en theaterproductie Melk en Dadels (2017).

Jerry Afriyie is activist en voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder de naam Kno’ledge Cesare treedt hij op als dichter. Samen met Sunny Bergman organiseert hij de bijeenkomsten Wit aan zet, een platform dat een concrete handreiking biedt voor oplossingen tegen ongelijkheid. Hij is oprichter van de stichting Nederland wordt Beter.

Bahareh Goodarzi is verloskundige, docent bij de Academie van Verloskunde in Amsterdam en Groningen, en promovendus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Bahareh zet zich in voor een sociale, economische en politieke rechtvaardigheid in de samenleving, in het bijzonder in de geboortezorg. 

Nagesprek met

Sunny BergmanRegisseur
Tofik DibiAuteur ‘Het Monster van Wokeness’ en bestuursadviseur Amsterdam Nieuw-West
Jerry AfriyieKOZP-activist en dichter
Bahareh GoodarziVerloskundige, docent en onderzoeker