TV NL EN

De Balie Kijkt: The president’s daughter & the richest freeborn lady

Bekijk trailer
Regisseur
Mildred Roethof
Speeltijd
92´
Land
Suriname
Taal
Nederlands
Vrouwen zijn in de geschiedenisboeken ondervertegenwoordigd; dan met name zwarte vrouwen. In The president’s daughter & the richest freeborn lady neemt filmmaakster Mildred Roethof ons mee op een onderzoeksreis door ons koloniale verleden. Schrijver en historicus Cynthia Mcleod vertelt het bijzondere en diepgravende verhaal van Elisabeth Samson – ‘s werelds eerste vrijgeboren zwarte miljonair.

Na afloop van de film gaat programmamaker Isabel Sheridan in gesprek met schrijver Cynthia McLeod en regisseur Mildred Roethof. Waar komt hun fascinatie voor Samson vandaan? Waarom is haar verhaal belangrijk voor onze blik op de toekomst?

Over de sprekers

Cynthia McLeod (1936) is een schrijver en historicus met een specialisatie in het slavernijverleden van Suriname onder Nederlands bewind. ‘Hoe duur was de suiker?’, haar debuutroman, kende een grote populariteit en werd in 2013 verfilmd, waarna het de openingsfilm was van het 33e Nederlands Film Festival. Naast haar bijdragen aan de historische fictie, heeft McLeod ook kinderboeken en documentaires op haar naam staan.

Mildred Roethof (1969) is documentaire- en programmamaker. Eerder werkte ze als regisseur en programmamaker bij RTL, KRO en NTR. Ook maakte ze documentaires over haar eigen advocatenfamilie, jeugdtrauma’s en de emancipatiestrijd van vrouwen in het voetbal. Verder is zij oprichter van Human Nature Films, een productiehuis dat urgente en relevante verhalen een gezicht wil geven.

Sprekers

Cynthia McLeodSchrijver | Foto: still uit de documentaire
Mildred RoethofRegisseur