TV NL EN

La Grande Belleza

Extra voorstelling (zonder oesters of champagne)

Regisseur
Paolo Sorrentino
Land
Italië
Taal
Italiaans
Subs
NL
Duur
142
jaar
2013
Deze zomer presenteren we elke vrijdagavond Vaccinema. Precies die wekelijkse antidote van liefde, ontroering, overwinning en troost die je nu nodig hebt. Deze week: het meesterwerk La Grande Bellezza op groot scherm.

Zelfden werd een film in de geschiedenis zo goed ontvangen als La Grande Bellezza. Paolo Sorrentino’s zesde speelfilm zwiert en zweeft. Van het ene beeld naar het andere. Van harde techno naar Gorecki’s grijsgedraaide derde symfonie. Elegant. Glamoureus. La grande bellezza is een aanklacht én een liefdes­verklaring aan het adres van Italië.

Stralend middelpunt van de film is Jep Gambardella, zelfverklaard koning van de Romeinse high society en socialite extraordinaire, die net na de theatrale openingsscène zijn vijfenzestigste verjaardag viert. Aanbeden en benijd door mannen en vrouwen teert Gambardella na tientallen jaren nog steeds op de roem van zijn succesroman Het menselijk apparaat. Maar onder al die glamour is hij vastgelopen in z’n eigen ideeën en hang naar vermaak en verzuipt hij zich in de decadentie van de eeuwige stad, hand in hand met de rest van de feestende elites.