TV NL EN

La Haine

Bekijk trailer

De filmklassieker van Matthieu Kassovitz uit 1995 toont 24 uur uit het leven van drie jonge mannen in de buitenwijken van Parijs, de dag na een gewelddadige rel. 25 jaar na de officiele release is de film nog steeds relevant en opnieuw te zien op het witte doek.

Regisseur
Matthieu Kassovitz
Speeltijd
98′
Land
Frankrijk
Taal
Frans
Ondertitels
NL
Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui spelen de hoofdrollen in het nog altijd actuele verhaal van regisseur Mathieu Kassovitz die een dag toont uit het leven van drie vrienden uit de Parijse banlieus, waar de politie keihard optreedt tegen de voortdurende dreiging van oproer en vandalisme. Mathieu Kassovitz’ tweede, invloedrijke film leidde tot vragen in de Franse Assemblée en won de prijs voor beste regie op het festival van Cannes 1995 en door filmcritici werd La Haine unaniem lovend ontvangen.

Vinz, Saïd en Hubert zijn woedend als blijkt dat hun Algerijnse vriend Abdel, een Arabische jongen afkomstig uit de Parijse voorsteden, tijdens een politieverhoor zo hard is aangepakt dat hij in het ziekenhuis belandt. Saïd en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden om wraak te nemen op de politie. Hevige nachtelijke rellen zijn het gevolg. De Franse filmklassieker La Haine zal 25 jaar na de release opnieuw te zien zijn in de bioscoop. Vanaf 7 januari is de gedigitaliseerde, opnieuw gemasterde versie te zien.

Beste regie Cannes 1995