TV NL EN

Lamentations of Judas

Bekijk trailer
Regisseur
Boris Gerrets
Land
Nederland, Frankrijk
duur
93′
Taal
Engels, Angolees
Subtitels
Nederlands
Angolese soldaten, bekend als ‘The Terrible Ones’, vochten ooit mee in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Eind jaren ’80 werden zij gerepatrieerd naar het ruïnestadje Pomfret. Als filmmaker Boris Gerrets jaren later afreist naar Zuid-Afrika en enkele achtergebleven veteranen vraagt naar de rol die zij speelden in de oorlogen, stuit hij op een muur van stilte.

Om hen de confrontatie met het verleden aan te laten gaan, besluit hij ze te laten spelen in het verhaal van de Bijbelse figuur Judas Iskariot, het symbool van verraad. Zo worden zij zowel personages in de documentaire als acteurs in het Bijbelverhaal, waardoor de paradox van het dader- en slachtofferschap zichtbaar wordt. Gaandeweg versmelt de heersende stem van Judas met de stem van de filmmaker. Er ontstaat een aangrijpend beeld van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis, waar verraad en vrije wil ondervraagd wordt.

Lamentations of Judas was de openingsfilm van Movies that Matter 2020, geselecteerd binnen de Dutch Movies Matter Competitie.

Een indrukwekkend, schrijnend relaas over schuld en boete” – de Volkskrant

TROUW: Angolese ex-soldaten blikken terug op een ideologische oorlog: dader of slachtoffer?