TV NL EN

State Funeral

Bekijk trailer

Een betoverende docu gemaakt van archiefbeelden bedoeld voor The Great Farewell, een nooit uitgebrachte speelfilm over de begrafenis van de Sovjet-leider Joseph Stalin.

Regisseur
Sergei Loznitsa
Speeltijd
135′
Land
Nederland, Litouwen
Taal
Russisch
Ondertitels
NL
In maart 1953 wordt vier dagen lang elke fase van de plechtigheden rond de begrafenis van Jozef Stalin geobserveerd. Van de bombastische bekendmaking op 4 maart 1953 van zijn overlijden, via de eindeloze stoet rouwende mensen die hun ‘rode tsaar’ snikkend een laatste eer komen bewijzen, tot de ceremoniële bijzetting in het mausoleum. Het is allemaal vastgelegd op film.

De vaak niet eerder vertoonde beelden zijn veelal in kleur, waarbij het Kremlinrood van de bloemen, linten en vlaggen indringend afsteekt tegen de achtergrond van besneeuwde straten, grijs geklede mensen en grauwe fabrieken: ook op afstand van Moskou leggen arbeiders het werk stil om hun partijleider te gedenken. Een ronduit grotesk gebeuren – waar de regisseur nog meer recht aan doet met de feitelijke, historische informatie op het einde – dat pijnlijk aantoont hoe absurd de beleving van leven en dood is in een tiranniek regime, gebaseerd op een persoonlijkheidscultus.