In maart 1953 wordt vier dagen lang elke fase van de plechtigheden rond de begrafenis van Jozef Stalin geobserveerd. Van de bombastische bekendmaking op 4 maart 1953 van zijn overlijden, via de eindeloze stoet rouwende mensen die hun ‘rode tsaar’ snikkend een laatste eer komen bewijzen, tot de ceremoniële bijzetting in het mausoleum. Het is allemaal vastgelegd op film.
De vaak niet eerder vertoonde beelden zijn veelal in kleur, waarbij het Kremlinrood van de bloemen, linten en vlaggen indringend afsteekt tegen de achtergrond van besneeuwde straten, grijs geklede mensen en grauwe fabrieken: ook op afstand van Moskou leggen arbeiders het werk stil om hun partijleider te gedenken. Een ronduit grotesk gebeuren – waar de regisseur nog meer recht aan doet met de feitelijke, historische informatie op het einde – dat pijnlijk aantoont hoe absurd de beleving van leven en dood is in een tiranniek regime, gebaseerd op een persoonlijkheidscultus.
Misschien ook iets voor jou
In de jaren 70 onthulde klokkenluider Frist Veerman dat er op grote schaal nucleaire informatie vanuit Nederland naar Pakistan werd gesmokkeld. Filmmaker Frans Bromet onderzoekt het in zijn nieuwe documentaire In de Ban van de Bom. Inclusief nagsprek met Frits Veerman
Een aangrijpend portret van en over ‘s werelds beroemdste neuroloog Oliver Sacks en zijn mateloze, avontuurlijke leven. Nagesprek met neuroloog Bastiaan ter Meulen.
Ondanks alle coronabeperkingen initieerde en ontwikkelde De Balie in 2020 bijzondere projecten met nationale en internationale kunstenaars die een open blik stimuleren in een gesloten samenleving. Op de gevel, in het restaurant en de Salon exposeren we verschillende hoogtepunten van afgelopen jaar. Met bijdragen van o.a. Charl Landvreugd, Sarah van Sonsbeeck en Johny Pitts. Kunstenaars