TV NL EN

De Balie Kijkt: Klimaatrebellen

Bekijk trailer

Een portret van een wanhopige, maar ook strijdbare en liefdevolle generatie

Regisseur
Ingeborg Jansen
Speeltijd
55′
Land
Nederland
Taal
Nederlands, Engels
Ondertitels
NL
Programmamaker
Stefan Malešević

De wetenschap laat er geen twijfel over bestaan: door de klimaatcrisis wordt de aarde steeds minder leefbaar. Dit zorgt voor gevoelens van angst, somberheid en boosheid bij jongeren, want het gaat om hún toekomst. In de film Klimaatrebellen volgen we enkele twintigers die niet meer passief toezien hoe hun toekomst om zeep wordt geholpen. Ze komen in opstand met klimaatactiegroep Extinction Rebellion en dat gaat er heftig aan toe.

De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds voelbaarder: hitterecords worden aan de lopende band gebroken, de biodiversiteit neemt drastisch af en de eerste eilanden komen onder water te staan. Steeds meer twintigers en dertigers realiseren zich dat hun toekomst op het spel staat. We moeten drastische stappen ondernemen. Dat pijnlijke besef leidt bij een toenemend aantal jongeren tot gevoelens van angst, verdriet, stress en wanhoop. Zo erg dat ze geen kinderen in een wereld als deze willen opvoeden.

Klimaatrebellen is een portret van een generatie die laveert tussen hoop en wanhoop, gerepresenteerd door Sebastiaan, Merijn, Sandra, David en Ayla. Ze hebben zich aangesloten bij klimaatactiegroep Extinction Rebellion en voeren actie om de klimaatcrisis te bestrijden.

De vijf klimaatrebellen rouwen om de alarmerende realiteit en komen in opstand voor maatregelen om het tij te keren. Wie heeft daarover meer recht van spreken dan jonge mensen die hun toekomst in het water zien lopen?

De actievoerders in Klimaatrebellen zijn allemaal tot dezelfde conclusie gekomen: je stem laten horen is het enige dat zin heeft. Er is dan ook weinig waarvoor ze terugschrikken in hun strijd: nachtelijke campagnes, acties op grote hoogte en zelfs gearresteerd worden en een strafblad krijgen. Ze geven hun hele hebben en houden voor een betere toekomst.

Nagesprek

Na de film gaat Jaap Tielbeke in conversatie met drie klimaatactivisten, klimaatpsycholoog Evanne Nowak en Ingeborg Jansen, de regisseur van de film. Het thema van het gesprek is de generatiekloof tussen de “boomers” en de jongeren van vandaag, waargenomen in een bredere context, maar met de nadruk op klimaatverandering.

Sprekers

Jaap TielbekeRedacteur bij De Groene Amsterdammer, schrijver van o.a. Een beter milieu begint niet bij jezelf.
Evanne NowakFilosoof, schrijver en klimaatpsycholoog.
Sebastiaan, David en AylaActivisten van Extinction Rebellion.
Ingeborg JansenRegisseur en zelfstandig documentairemaker.