TV NL EN

Surinaamse trouwportretten: Fotovertellingen uit ons gedeelde verleden; 1868 tot en met 1950

27 november – 7 januari 2024

Lucia Nankoe

openingstijden 10.00 – 17.00

Sinds 2014 verzamelt Lucia Nankoe Surinaamse bruidsfoto’s en familiegeschiedenissen. Haar collectie van meer dan 100 trouwportretten brengt een belangrijk deel van onze gezamenlijke koloniale geschiedenis tot leven.

De portretten komen uit de periode tussen 1868 en 1950, toen Suriname nog een Nederlandse kolonie was. Maar laten tegelijkertijd zien in hoeverre Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd en hun partner vonden op Aruba, Curaçao of Bonaire, in voormalig Nederlands Oost-Indië, Nederland of Noord-Amerika. De collectie toont hoe Surinamers (lands)grenzen, etniciteit of religie overschreden voor de liefde. De bijbehorende verhalen zijn verweven met de koloniale geschiedenis van Suriname: slavernij, migratie, conflict en strijd, maar ook diversiteit, verbinding en eensgezindheid.

Lucia Nankoe is een publiciste gespecialiseerd in de Caribische literatuur en cultuur. Sinds bij haar het idee ontstond om de bijzondere bruidsportretten samen te brengen, sprak zij vele nakomelingen van bruidsparen, van wie minimaal één voorouder een Surinaamse achtergrond heeft. Dit resulteerde in een reizende tentoonstelling en de uitgave van het boek Trouwportretten – Surinaamse voorouders (2019). In 2022 verscheen een vervolgpublicatie Trouwportretten- Fotovertellingen dat hier te bestellen is.   

Op 19 december  is het  boek uit 2022 te koop in de foyer van De Balie, voorafgaand en na afloop van het programma Na de Komma.

Rectificatie: In de maandfolder staat het verkeerde bijschrift bij de foto. Dat moet Kathusing – Busropan zijn (niet Lambalak – Lachman).

Beukenboom – Giskus