TV NL EN

Na de komma: 1 jaar na de excuses

programmamaker
In samenwerking met
moderator
Op 19 december 2022 bood minister-president Mark Rutte vrij plotseling officiële excuses aan voor het Nederlands slavernijverleden. Een historisch moment waar veel activisten en grassroots organisaties decennialang voor hebben gestreden. Met de woorden geen punt, maar een komma benadrukte Rutte dat met verontschuldigingen het verleden niet wordt afgesloten, maar juist een doorlopend verhaal blijft.

Precies één jaar later nodigen we je uit om samen met ons terug te blikken op wat er na de excuses is gebeurd. Hoe zorgen we dat de excuses meer zijn dan een betuiging van schuld? Worden de excuses verbonden aan concrete maatregelen en herstelbetalingen? Wat komt er na de komma?

Activisten, instellingen, grassroots organisaties en historica Patricia D. Gomes gaan in gesprek over de impact en de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit de excuses. We staan stil bij waar we nu staan in de strijd voor erkenning van het slavernijverleden, maar vieren ook de rijke culturele identiteit die uit onze geschiedenis voortkomt met een speciaal optreden van trompettist Peter Somuah & contrabassist Ildo Nandja.

Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?

In 2019 en 2022 organiseerde De Balie twee programma’s met de titel Wie schrijft onze koloniale geschiedenis? naar een idee van historicus Patricia D. Gomes. Belangrijke gesprekken waarin activisten, grassroots organisaties, cultuur- en onderwijsinstellingen en subsidieverstrekkers met elkaar in gesprek gingen over de vraag: wie bepaalt en vertelt de verhalen over de Nederlandse slavernijgeschiedenis en ons koloniaal verleden?
Nu maatschappelijke en culturele instellingen begonnen zijn met het onderzoeken en verspreiden van het Nederlandse slavernijverleden, worden de activisten en grassroots organisaties die deze verandering in de eerste plaats in gang hebben gezet, niet betrokken bij het in kaart brengen van de geschiedenis die betrekking heeft tot hun verleden. Patricia D. Gomes schreef hierover in haar boek Denken over de Trans-Atlantische slavernij en racisme (Uitgeverij Verloren, 2022).

Expositie Lucia S. Nankoe – Surinaamse trouwportretten

Van eind november t/m 22 december is een tijdelijke expositie te zien van curator Lucia S. Nankoe. Zij verzamelde honderden Surinaamse bruidsfoto’s en familieverhalen die een inkijk geven in onze gedeelde geschiedenis. Het zijn verhalen over verbintenissen tussen mensen die grenzen, etniciteit en religie overschrijden. Een selectie van foto’s is te zien in het café en de foyer van De Balie.

Sprekers

Patricia D. GomesHistoricus en werkzaam als onafhankelijk onderzoeker
Arne van HoutDirecteur-generaal Openbaar Bestuur en Democratische Rechtsstaat, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Gerard SpongAdvocaat | Foto: De Balie / Jan Boeve
Bianca Tjon AtsoiProgrammamanager opvolging maatregelen slavernijverleden bij De Nederlandse Bank
Glenn CodfriedRadiopresentator bij Mart Radio
Barryl BiekmanActivist & voormalig politicus. Gepromoveerd in de Maatschappijwetenschappen
Peter SomuahTrompettist
Ildo NandjaContrabassist
Leilah van der MeerStudent Audiovisuele Media (HKU)

Sponsor

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.