TV NL EN

Erika* (40)

Portret – ‘Op een gegeven moment kun je niet meer in mogelijkheden denken: je hebt geen tijd, geen geld en geen energie.’

Portret – Alleenstaand, werkt in de animatiesector, inkomen wordt nu aangevuld tot bijstandsniveau.

“Er ligt zo’n groot taboe op zeggen dat je niet genoeg geld hebt. Het is echt een drempel om tegen je vrienden te zeggen: jongens, ik kan vanavond niet mee want ik kan m’n biertje niet betalen. En als je dat elke week zegt… Ja, hoeveel vrienden hou je dan over? Mensen schrikken er van en weten niet hoe ze moeten reageren. Je ziet ze zich afvragen ‘wat is er met jou aan de hand?’. Op een gegeven moment hou je gewoon je mond dicht, dat is een stuk praktischer. Dat maakt de kans nog groter dat je niet snel uit je sociale isolement en financiële situatie komt. Laat staan dat zzp’ers in financiële stress aankloppen bij de gemeente of instanties.

Mijn werk in de animatiesector maakte me op een gegeven moment doodongelukkig. Ik werkte ook ‘s avonds en in het weekend en had zeer onregelmatige inkomsten. Soms verdiende ik drie maanden niks en dan opeens een maand 6000 euro. Daarvan moest ik bijna alles terugbetalen aan leningen die ik had. Op een gegeven moment kun je niet meer in mogelijkheden denken: je hebt geen tijd, geen geld en geen energie. Ik stopte omdat het me opbrak.

Ik ben blij dat ik toen mijn schaamte aan de kant heb gezet en bij de bijstand heb aangeklopt. Toen ik eenmaal in de bijstand zat rolde ik in no time door naar het ondernemerstraject. Het zou goed zijn als meer zzp’ers in financiële stress van dit traject zouden weten. Ik moest hiervoor flink praten bij de gemeente. Het traject duurt een half jaar en is intensief. Maar alle toelatingsgesprekken en de zware opdrachten waren het voor mij volledig waard. Het was voor mij een geweldige oplossing en zou perfect zijn voor vele zzp’ers in financiële stress.”

* Gefingeerde naam, willen niet met (voor)naam in het artikel. Naam bij de redactie bekend.

Herken jij je in dit verhaal? Wij gaan graag met je in gesprek. Laat het ons weten via livejournalism@debalie.nl

 

Over De Balie Live Journalism

Waar Amsterdammers de hoofdrol spelen

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. Het komend jaar duiken we samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Meer lezen?‘Buren die wel werken worden gestraft en uit hun woning gedreven. Ik snap het niet.’ – Manon Weernink (40)