TV NL EN

“Ik let op mijn moeder, zij let niet meer op mij.”

Portret – De rollen zijn omgedraaid voor de 23-jarige Cheyenne uit Amsterdam-West. Zij draagt zorg voor haar moeder, die kampt met een longemfyseem en borstkanker. “Ik let op mijn moeder, zij let niet meer op mij.”

Cheyenne woont officieel niet meer bij haar moeder, maar is er gemiddeld zo’n 3 à 4 dagen per week te vinden. Ze doet onder andere de boodschappen, kookt geregeld en gaat mee naar afspraken in het ziekenhuis. Ook in het huishouden helpt Cheyenne haar moeder, die door haar longziekte extra gevoelig is voor stof in huis. “We hebben wel wekelijks huishoudelijke hulp van de gemeente, maar dat is lang niet genoeg en er lijkt steeds minder tijd te zijn.” Vanwege de ziekte van haar moeder moet er minstens twee keer per week gestofzuigd worden. “Dus die extra keren doe ik het.”

De intensiteit van mantelzorg wordt opgelegd door de gemeente

Als ze hulp zoekt, gaat ze wel eens naar het buurtteam in Zuid. “Als ik het echt even niet meer weet ga ik langs. Maar ik krijg vaak te horen dat er niets kan.” Een van de dingen die haar bijvoorbeeld enorm zou helpen is een Canta voor haar moeder. Haar aanvraag bij de gemeente voor het gehandicaptenvoertuig is tot twee keer toe afgewezen. “Door onzinnige regeltjes krijgen we de Canta maar niet toegewezen.” Eerst zei de gemeente dat ze geen last zou hebben van het weer, na hun eerste bezwaar kwam de gemeente terug dat Cheyennes moeder toch lang genoeg zelfstandig kan lopen. “Ze kan amper een rondje door de supermarkt lopen. Dan moet ik haar brengen en ophalen.” 

De laatste keer dat Cheyenne op vakantie was, vier jaar geleden, ging haar moeder mee. “Tuurlijk was ik toen ook met mantelzorg bezig, maar ik hoefde in ieder geval niet twee huizen schoon te houden.” Ondanks de uitdagingen die mantelzorg haar geeft, benadrukt Cheyenne de liefde waarmee ze het doet. “Ik kan niet echt boos worden, want ik zorg met liefde voor mijn moeder. Maar er zit nu ook een verplichtend stukje in. De intensiteit van het mantelzorgen wordt opgelegd door de gemeente en hoe we als maatschappij de zorg hebben georganiseerd.” Dat baart haar zorgen voor de toekomst. “Ik weet niet hoe lang ik deze druk nog volhoud.”