TV NL EN

Mantelzorg

Onderzoek naar Amsterdamse mantelzorgers

2022: Onderzoek naar Amsterdam-mers die zorgen voor een naaste

Een op de elf Amsterdammers is mantelzorger. Intensief zorgen voor een ouder, partner, vriend of familielid die ziek is, een beperking heeft, psychisch kwetsbaar is of een verslaving heeft kan een grote impact hebben op je leven. Zeker als je jong bent. Het kan fijn zijn om voor een naaste te zorgen, maar het kan ook te zwaar zijn. Door corona, bezuinigingen en personeelstekort in de zorg neemt de druk op mantelzorgers voortdurend toe. Ook voor jongeren die voor een familielid zorgen. Heeft de stad deze jonge mantelzorgers wel in het zicht? En krijgen zij voldoende ondersteuning?  

Jonge mantelzorgers zijn volgens experts en instanties een kwetsbare groep. De kans om achter te raken in de samenleving is groter voor hen. Zo kunnen ze terecht komen bij leerplichtambtenaren door schoolverzuim. Sommige moeten zelfs hun werk opzeggen en dat maakt het lastiger om rond te komen. Samen met AT5 verdiept De Balie Live Journalism zich de komende maanden in het leven van jonge Amsterdamse mantelzorgers, waar overbelasting nu al op de loer ligt. 

Deze voorstelling ook bij jouw organisatie of school? Neem contact op met livejournalism@debalie.nl


Live Journalism

Na 6 onderzoeken en 2 tegel nominaties wordt de onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism landelijk uitgerold. Vanaf januari 2022 werken we ieder half jaar samen met 2 partners. Voor het onderzoek naar mantelzorgers zijn dit de journalistieke collectieven De Stadsbron uit Amersfoort en Bureau Spotlight uit Ede.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief