TV NL EN

EXPOSED

Onderzoek ‘Jongeren uit het zicht’ naar online seksuele intimidatie onder jongeren in Amsterdam.

Nieuwste onderzoek
onderzoek door
De Balie Live Journalism

Onderzoek – naaktfoto’s die in verkeerde handen vallen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor jongeren: online exposing, shaming, sextortion* en in de ergste gevallen onvrijwillige seks. Door sociale media is uitbuiting met beeldmateriaal naar minder zichtbare plekken verplaatst en neemt het toe. Hoe ziet de weg van onschuldig online seksueel gedrag tot seksuele uitbuiting eruit? En kan Amsterdam zijn jongeren hiertegen beschermen?

Experts, instanties en gemeente maken zich zorgen om A’damse jongeren die uit het zicht raken. Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Herman Bolhaar vreest dat sinds de coronapandemie meer jongeren in uitbuitingssituaties terechtkomen. Bijvoorbeeld in hotels in de stad of bij het chanteren met een naaktfoto. Samen met AT5 duikt De Balie Live Journalism de komende maanden in de wereld van jongeren die verstrikt kunnen raken in een web van grooming*, afpersing en onvrijwillige seks.

Wil je hier iets over kwijt of heb je een tip? Mail dan naar: livejournalism@debalie.nl

*exposing: Het breed delen van seksueel getint beeldmateriaal, vaak gecombineerd met persoonsgegevens, via social media met als doel de reputatie van de afgebeelde persoon te beschadigen in haar sociale omgeving.
shaming: Het delen van seksueel getint beeldmateriaal met derden via social media zonder toestemming van de afgebeelde persoon, met als doel iemand negatief af te schilderen
sextortion: Het gebruiken van seksueel getint beeldmateriaal, dat vaak onder valse voorwendselen is verkregen, als chantagemiddel.
grooming: Het online benaderen en verleiden van minderjarigen door meerderjarigen met seksueel getinte contacten als doel.

Uitgelicht

‘EXPOSED’ de slotvoorstelling

Desteny (13) sprong van flat Zuidoost, moeder waarschuwt: “Stop online shaming”

Zuellen (23) slachtoffer van online seksueel geweld

Wil je hier iets over kwijt of heb je een tip? Mail dan naar livejournalism@debalie.nl.

Meer Live Journalism