TV NL EN

Mohammed* (14)

‘Dankzij hard werken in de Kopklas kreeg ik havo-advies.’

Portret – Mohammed* (14) zit in de Kopklas van een middelbare school in Buitenveldert. De Kopklas is een manier om gelijke kansen te bevorderen, daar krijgt hij de kans om zijn Nederlands bij te spijkeren. Mohammed begon een jaar geleden met een vmbo-basisadvies, en begint in september aan de eerste klas van de havo. En daar is hij best wel trots op. ‘Ik ben blij dat ik niet gelijk doorging naar de eerste.’

‘De kopklas is een jaar tussen groep acht en de middelbare school in. De leerlingen zijn slim genoeg voor havo of vwo, maar nog niet goed genoeg in taal om aan de eerste klas te beginnen. In de lessen ligt de nadruk op Nederlands, maar we krijgen ook Engels en Rekenen. Mijn favoriete vak is sport, we hebben een leuke gymdocent. Vooral de spelletjes en volleybal vind ik leuk.

Ben je werkzaam in het onderwijs?

We hebben hulp nodig van onderwijsprofessionals!

Het meest trots ben ik op mijn schooladvies, dat is nu aangepast naar havo. Iets langer dan een jaar geleden, toen ik in groep acht zat, kreeg ik het voorlopig advies: vmbo-basis. Op de eindtoets scoorde ik hoog voor rekenen, maar slecht op taal. De lerares stelde het advies bij naar vmbo-theoretisch. Toch waren mijn ouders en ik niet tevreden over het advies, we dachten dat er meer in zat. De Kopklas was een mooie oplossing.

Het is hard werken. Nu met onderwijs op afstand maak ik huiswerk van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. Mijn docenten van de Kopklas geven geen huiswerk om ons maar bezig te houden, ik heb het gevoel dat ik echt vooruit kom. Dagelijks lezen we drie kwartier, dat vind ik wel lang. Misschien kunnen ze ons beter een half uur laten lezen aan het begin van de dag, en aan het eind van de dag een kwartier.

Het liefst wilde ik direct door naar de eerste klas van de middelbare school, maar nu ben ik blij dat ik eerst de Kopklas deed. Ik woon sinds 2015 in Nederland, het is fijn om extra aandacht te besteden aan taal. Ik wil later apotheker worden of advocaat, de havo is een stap in de goede richting.’

*De naam Mohammed is gefingeerd, hij wil niet met (voor)naam genoemd worden. Zijn naam is bij de redactie bekend. De kinderen op de foto worden niet genoemd in het portret.

‘Het meest trots ben ik op mijn schooladvies, dat is nu aangepast naar havo.’

Op de hoogte blijven van Live Journalism?
Meld je aan voor de nieuwsbrief!