Na het daverende succes van 100 dagen voor de klas, zijn Tim den Besten en Nicolaas Veul voor hun nieuwe serie de ingewikkelde wereld van de psychiatrie ingedoken.
Terwijl Nederland kampt met een hoog psychofarmacagebruik, toename van mentale problemen onder jongeren en lange wachtlijsten in de GGZ, neemt de afstand tot de ‘verwarde persoon op straat’ steeds verder toe.
De Balie gaat, na de derde aflevering van 100 dagen in je hoofd, in gesprek met de makers van deze (nu al) veelgeprezen VPRO-serie. Het belooft een verdiepend gesprek te worden over de onhandige onwetendheid over, en afstand tot, mentaal kwetsbare mensen. Ook bevragen we de openheid naar onze eigen mentale fragiliteit: hoe kunnen we op een menselijkere wijze omgaan met de ‘verwarde’ ander – en ons verwarde zelf?
Aan de hand van fragmenten uit de serie, ervaringen van Tim en Nicolaas en de beschouwing van professionals gaan we in gesprek over hoe het is om 100 dagen (of nog veel langer) in je hoofd te zitten.
Over de serie 100 dagen in je hoofd
In de zesdelige documentaireserie 100 dagen in je hoofd lopen Tim en Nicolaas stage bij GGzE, een grote GGZ-instelling in Eindhoven, en maken ze kennis met de cliënten daar. Wat gaat er in hun hoofden om? Hoe is het om stemmen in je hoofd te horen? Maar ook: verschillen we eigenlijk wel zoveel van ze? En: wat gebeurt er met je, als je werk onder meer bestaat uit poep van de muur halen, en iemand uitleggen dat hij dwangmedicatie zal krijgen? Tim en Nicolaas raken als bijzonder stagiair steeds meer vertrouwd met hun cliënten. Tegelijkertijd worden ze zelf op de proef gesteld doordat ze meer dan ooit geconfronteerd worden met hun eigen persoonlijkheid.
100 dagen in je hoofd is elke donderdagavond te zien, om 20:55 op NPO 3.
Terugkijken kan gratis via de website van NPO3.
Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.
Van dit programma zal op de avond zelf geen livestream beschikbaar zijn.
Sprekers
Oordeel niet direct, dat is de opdracht: ga eerst eens ontmoeten.
Annemiek de Wit, aflevering 1