TV NL EN

5 jaar Grote Denkers

Kaouthar Darmoni, Marli Huijer en Djuwa Mroivili over vrouwen, filosofie en kunst.

Programmamaker
Programmamaker
Mede mogelijk gemaakt door
Nederlands Letterenfonds

“Man is defined as a human being and woman as a female – whenever she behaves as a human being she is said to imitate the male.” – Simone de Beauvoir

In de afgelopen vijf jaar hebben we in de serie Grote Denkers schrijvers, filosofen en kunstenaars in de schijnwerpers gezet die wegens hun sekse niét vanzelfsprekend deel uitmaken van de ‘klassieke’ canon. Want laten we wel wezen: voor elke Jean-Paul Sartre is er minstens één Simone de Beauvoir. Alleen moeten ze wel gelezen en gevierd worden.

Om het vijfjarig bestaan van deze serie te vieren gaan we met o.a. genderwetenschapper Kaouthar Darmoni, voormalig denker des vaderlands Marli Huijer en pianist en activist Djuwa Mroivili in gesprek over denkers die toevallig ook vrouw zijn. Wanneer word je als denker serieus genomen, en waarom? Wie bepaalt eigenlijk wie er een plek in de geschiedenisboeken krijgen?

Dat doen we aan de hand van voordrachten van actrices Kimberly Agyarko en Anne van Veen en pianist Djuwa Mroivili. En omdat we best trots zijn op 5 jaar Grote Denkers maken we er een feestelijke avond van. Hier wil je bij zijn.

Over de sprekers

Kaouthar Darmoni is genderwetenschapper en sinds 2019 directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ze is oprichter van het bedrijf Feminine Capital, waarmee ze vrouwen coacht in leiderschap.

Marli Huijer is emeritus hoogleraar publieksfilosofie. Ze studeerde geneeskunde maar maakte de overstap van arts naar de filosofie. Van 2015 – 2017 was zij Denker des Vaderlands. Haar motto: Filosofie moet het leven moeilijker maken.

Djuwa Mroivili is pianist, docent en activist. Ze studeerde klassieke muziek aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Binnen haar werk zoekt Djuwa naar manieren om systemen die een exclusieve klassieke muziektraditie in stand houden te ontmantelen. Ze is een van de medeoprichters van HALT, een bestuursorgaan dat zich ArtEZ-breed inzet voor inclusie.

Kimberly Agyarko studeerde Theater aan het ROC en aan de Toneelacademie Maastricht. Op dit moment speelt ze bij Hntjong aan de voorstelling A Country inside my head en bij Fraslab aan Sexual healing.

Anne van Veen studeerde in 2006 af als actrice/kleinkunstenaar aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze trad op met voorstellingen als Anne en Boi. In april 2020 verscheen haar tweede roman Iets te vieren.

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. Afgelopen 5 jaar maakten we afleveringen over o.a. Simone de BeauvoirFatima MernissiSophie OluwoleForough Farrokhzad en Andreas Burnier.

Sprekers

Kaouthar DarmoniDirecteur Atria
Marli Huijer Filosoof, voormalig denker des vaderlands
Djuwa MroiviliPianist
Kimberly AgyarkoActrice
Anne van VeenActrice, schrijver en kleinkunstenaar | (c) foto: Bart Grietens