TV NL EN

Brabant van het gas af

Journalistiek theater i.s.m. Spot on Stories

Programmamakers
In samenwerking met

Deze avond presenteert Spot on Stories hun bevindingen over de energietransitie als een theaterstuk. Centraal staat de vraag: hoe worden bewoners betrokken bij en meegenomen in de grootse plannen van de stad voor een aardgasvrije toekomst? Na de voorstelling is er een gesprek met Gedeputeerde Energie en Cultuur Jos van der Horst.

Het Appartementencomplex

Een gepensioneerde vrouw, een werkende man van veertig die al maanden kampt met lekkage in zijn woning, een jonge alleenstaande moeder die moet strijden om de eindjes aan elkaar te knopen en een oudere alleenstaande man, die moeilijk ter been is. Wat hebben zij gemeen? Ze zijn alle vier bewoner van Het Appartementencomplex, waar besloten is dat de flat van ‘t gas afgaat. Maar zo snel gaat dat niet, eerst moeten ze toestemming geven aan hun woningbouwcorporatie. En dat doen ze niet zomaar. 

Het publiek leeft mee met de verhalen van de bewoners van het complex, de woningbouwcorporatie en de gemeente. Allemaal stuiten zij op obstakels: een gebrek aan vertrouwen, deuren die niet open gaan en de naderende deadline. Alle huizen in Brabant van het gas af voor 2050.

Zij denken dat we hier makkelijk in meegaan. Als ik eerlijk ben, denk ik zelfs dat ze helemaal niet aan ons gedacht hebben in hun energieplannen. Nee, wij moeten hun plannen maar gewoon volgen. Want we mogen blij zijn dat we hier überhaupt mogen wonen.

Het Appartementencomplex

Er is geen draaiboek voor zo’n immens grote transitie. Geen voorbeeld van een land of een provincie waar het al gefikst is. Het proces moet gaandeweg worden uitgedokterd. En dat maakt dat het piept en kraakt.

Bovenstaand beeld is gemaakt door: Joris van Gennip


De redactie van Spot On Stories onderzoekt samen met De Balie Live Journalism de uitdagingen in de energietransitie van de provincie Noord-Brabant. Deze avond presenteert zij hun bevindingen als een theaterstuk. Na de voorstelling is er een gesprek met Gedeputeerde Energie en Cultuur Jos van der Horst.

Meld je via deze link aan om bij de voorstelling te zijn! Kaartjes zijn gratis, maar er is wel beperkt plek. Ben er dus bijtijds bij.

Sprekers

Jos van der HorstGedeputeerde Energie en Cultuur (fotograaf: Marc Bolsius)

Script: Merlijn Geurts
Regie: Sara de Monchy
Scenografie: Guus de Hoop Onderzoek Amsterdam: Monique Hindriks, Sterre Nederpel, Katarina Schul, Karlijn Saris, Zara Toksöz
Onderzoek Eindhoven: Monica Lam, Beike Looijse, Mattijs Smit
Spel: Amro Kasr, Lucas Smulders, Christine van Stralen, Lindsay Zwaan


Licht Ontwerp: Roland van Ulden

Geluid / Tapes: Aengus Havinga