TV NL EN

Amsterdam van het gas af

Programmamakers
Live Journalism

In een paar Amsterdamse straten en wijken zijn sociale huurwoningen al aardgasvrij, met bewoners die tevreden terugkijken. Tegelijkertijd gaat het in veel buurten niet goed. Bewoners gaan niet mee met plannen waarvan de impact op hun eigen woongenot en energierekening nog onduidelijk is. Corporaties worstelen op hun beurt met het voelbare wantrouwen zodra ze aanbellen bij hun bewoners. Hoe kunnen ze bij al die duizenden huurders persoonlijk de twijfels wegnemen én op tijd de deadline halen? En wat is de rol van de gemeente?

De redactie van Live Journalism onderzocht de uitdagingen in de energietransitie van Amsterdam. Deze avond sluit het onderzoek af met een journalistieke voorstelling. Hoe worden bewoners meegenomen in de grootse plannen van de stad? Na de voorstelling is er een gesprek met wethouder energietransitie Zita Pels.

Dit onderzoek werd gedaan in samenwerking met onderzoekscollectief Spot On Stories, zij onderzochten de energietransitie in Eindhoven. De voorstelling speelt 19 januari in Natlab – Eindhoven.

Over Live Journalism

Het team van journalisten van Live Journalism onderzoekt elk half jaar een onderbelicht onderwerp uit de stad. Ze publiceren artikelen in de krant, reportages op AT5 en organiseren bijeenkomsten waarbij burger en politiek elkaar ontmoeten. Als afsluiting maken ze een theatervoorstelling op basis van de bevindingen uit het onderzoek. Zo komt journalistiek tot leven op het podium. En het werkt. Lees meer over Live Journalism.

Sprekers

Zita PelsWethouder (GroenLinks)