TV NL EN

Amsterdam van het gas af

Het Appartementencomplex

Programmamakers
Live Journalism
ism
AT5

Deze avond presenteert Live Journalism hun bevindingen over de Amsterdamse energietransitie als een theaterstuk. Centraal staat de vraag: hoe worden bewoners betrokken bij en meegenomen in de grootse plannen van de stad voor een aardgasvrije toekomst? Na de voorstelling is er een gesprek met Anne-Jo Visser (Directeur Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties) en Rozemarijn Doornewaard (Teamleider Energietransitie Gemeente Amsterdam).

Het Appartementencomplex

Een gepensioneerde vrouw, een werkende man van veertig die al maanden kampt met lekkage in zijn woning, een jonge alleenstaande moeder die moet strijden om de eindjes aan elkaar te knopen en een oudere alleenstaande man, die moeilijk ter been is. Wat hebben zij gemeen? Ze zijn allevier bewoner van Het Appartementencomplex, waar besloten is dat de flat van ‘t gas afgaat. Maar zo snel gaat dat niet, eerst moeten ze toestemming geven aan hun woningbouwcorporatie. En dat doen ze niet zomaar. 

Het publiek leeft mee met de verhalen van de bewoners van het complex, de woningbouwcorporatie en de gemeente. Allemaal stuiten zij op obstakels: een gebrek aan vertrouwen, deuren die niet open gaan en de naderende deadline. In 2040 wil Amsterdam aardgasvrij zijn, maar gaan we het op dit tempo en met grotendeels stadswarmte wel halen? 

Zij denken dat we hier makkelijk in meegaan. Als ik eerlijk ben, denk ik zelfs dat ze helemaal niet aan ons gedacht hebben in hun energieplannen. Nee, wij moeten hun plannen maar gewoon volgen. Want we mogen blij zijn dat we hier überhaupt mogen wonen. 

– Het Appartementencomplex

Live Journalism

De redactie van Live Journalism heeft samen met AT5 de complexe uitdagingen binnen de energietransitie van Amsterdam grondig onderzocht. Deze avond presenteert de onderzoeksredactie hun bevindingen als een theaterstuk. Na de voorstelling is er een nagesprek plaats.

Dit onderzoek werd gedaan in samenwerking met onderzoekscollectief Spot On Stories, zij onderzochten de energietransitie in Brabant, de voorstelling speelt daar ook.

Bovenstaand beeld is gemaakt door: Joris van Gennip

Sprekers

Anne-Jo VisserDirecteur Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties
Rozemarijn DoornewaardTeamleider energietransitie gebouwde omgeving (gemeente Amsterdam)

Script: Merlijn Geurts
Regie: Sara de Monchy Scenografie: Guus de Hoop
Onderzoek Amsterdam: Monique Hindriks, Sterre Nederpel, Katarina Schul, Karlijn Saris, Zara Toksöz
Onderzoek Eindhoven: Monica Lam, Beike Looijse, Mattijs Smit
Spel: Amro Kasr, Lucas Smulders, Christine van Stralen, Lindsay Zwaan


Licht Ontwerp: Roland van Ulden

Geluid / Tapes: Aengus Havinga