© Foto Cindy Kerseborn door Merlijn Doomernik
In aanloop naar het avondprogramma, vertonen we deze namiddag twee documentaires van Cindy Kerseborn: Ik ga dood om jullie hoofd over Edgar Cairo en Frank Martinus Arion: de man, de vrouw, de poëzie.
Je kunt gratis naar binnen op vertoon van je kaartje voor het avondprogramma Een avond over Cindy Kerseborn. Een avond waarin we stilstaan bij haar werk met onder andere collega-filmmaker Sherman de Jesus, bijzonder-hoogleraar Caribische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam Michiel van Kempen en kunstenaar Marlene Dumas. Daarna kijken we gezamenlijk de documentaire De wereld heeft gezicht verloren over Astrid H. Roemer.
Over Cindy Kerseborn
Cindy Kerseborn (1956-2019) begon haar medialoopbaan bij de knipseldienst van NRC Handelsblad en werkte onder anderen voor Migranten Televisie Amsterdam en de NOS. Zij vestigde zich als zelfstandig filmmaker met een drieluik over de Caribische schrijvers Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en Astrid H. Roemer. In de documentaires laat ze een genuanceerde visie zien op deze zwarte schrijvers in hun heen en weer tussen land van herkomst, Suriname, Curaçao, en het Holland dat zijn blanke top der duinen nog niet helemaal te boven is gekomen.
De films van Kerseborn geven blijk van haar streven om zwarte kunstenaars alle aandacht te geven. Bij het uitkomen van haar films zette ze telkens ondersteunende evenementen op touw, zoals exposities van kunstenaars die met hun werk reageerden op het oeuvre van de hoofdpersoon in haar film, of debatten over de vragen die daarin aan de orde kwamen. Steeds probeerde ze een gekleurd en gemengd publiek te betrekken bij haar werk over zwarte auteurs die schreven voor een overwegend wit publiek.
Programma
De datum van dit programma is gewijzigd. Had u kaarten gekocht voor het programma op 6/09 voordat het programma werd verplaatst naar 29/09? Uw kaarten blijven gewoon geldig.
Misschien ook interessant voor jou…
Op 10 oktober 2020 is het tien jaar geleden dat Bonaire een Nederlandse bijzondere gemeente werd. Vandaag kijken we de documentaire Nos Boneiru en spreken we via een live verbinding betrokkenen uit Bonaire en Nederland over wat er beter kan en anders moet. Heeft Nederland haar verantwoordelijkheden genomen?
Vijf korte films tonen Curaçao door de ogen van jonge, getalenteerde filmmakers. Met een filmselectie van het Curaçao IFFR (CIFFR) 2020. Tussen de films door gaan we met de makers in gesprek.