Een portret van het vrijzinnige kunstenaarsdorp Ruigoord, dat in zijn bestaan bedreigd wordt door Amsterdamse klimaatambities.
Ruigoord, een dorpje onder de rook van Amsterdam, werd in jaren 70 gekraakt door hippies. Vijftig jaar later is het de oudste culturele vrijplaats van Nederland; een toevluchtsoord voor kunstenaars, dromers en vrijdenkers, als een oase van verwondering ingeklemd door de haven en industrie.
Wanneer ze hun 50-jarig bestaan willen vieren hangt de Amsterdamse energietransitie als een zwarte schaduw over het dorp; de nabijgelegen olietanks gaan gebruikt worden voor opslag voor groene waterstof waardoor Ruigoord in de gevarenzone komt te liggen. Gaat het kosmische lek – waaraan de Ruigoorders de magie van het dorp toedichten – soelaas bieden? Ingewikkelde kwesties die allemaal opspelen in de aanloop naar de viering van het jubileum.
Voor de film gaat Yoeri Albrecht in gesprek met regisseur Peter Wingender.
Sprekers
Reporting on Gaza
When Israel invaded Gaza, Palestinian journalist Amal Helles became a war correspondent overnight. In her Freedom Lecture, Helles will reflect on the war in Gaza and the challenges of reporting from a sealed-off war zone.
Weinig denkers hebben zo’n grote invloed gehad op het denken over de samenleving als Norbert Elias. Wat is vandaag de dag, vijfendertig jaar na zijn dood, de intellectuele betekenis van de grondlegger van de civilisatietheorie?
Felle kleuren, krankzinnige personages en bijtende humor. Die eigenschappen typeren de films van regisseur Ena Sendijarević. Programmamaker Sylvia Vegter gaat met haar in gesprek.