TV NL EN

Collectie Nederland: Koloniaal Erfgoed

programmamaker en moderator
Rokhaya Seck
in samenwerking met

Uitverkocht? Kijk het programma live mee via de stream op deze pagina.

Het kanon van de koning van Kandy, de Benin-Bronzen of de schilderijen van Raden Saleh. Een aanzienlijk deel van het Nederlands erfgoed heeft een koloniale context. Musea en kunsteigenaren steken niet langer onder stoelen of banken dat zij met deze voorwerpen in hun maag zitten, maar wat is na het erkennen van het ongemak een juiste vervolgstap?

Het Rijksmuseum en het Nationaal Museum van Wereldculturen kondigden al aan dat ze actief in gesprek gaan met landen van herkomst over teruggave van objecten. Ook de landelijke politiek pakt het onderwerp op. Op verzoek van Minister Van Engelshoven (OCW) is in oktober 2019 de Commissie Koloniale Collecties opgericht. Hieruit moet op 1 oktober een beleidskader volgen voor de omgang met koloniaal erfgoed, herkomstonderzoek en verzoeken voor teruggave. Wat geven we terug? En hoe plaatsen we het koloniale erfgoed dat blijft in een correcte context?

Wil je meer weten? Op maandag 12 oktober organiseert De Balie samen met het Institut Français des Pays-Bas en het Goethe Institut Niederlande een programma over het internationale aspect van het restitueren van koloniaal erfgoed.

Collectie Nederland

De Balie organiseert in samenwerking met de Boekmanstichting een serie van drie openbare debatavonden die in het teken staan van Nederlands erfgoed. Nationaal erfgoed gaat ons allemaal aan. Verschillende experts en betrokkenen zullen daarom het gesprek aangaan met elkaar en het publiek om vragen uit te diepen omtrent erfgoed en identiteit, koloniaal erfgoed en de toekomst van erfgoed. Hoe moeten we omgaan met erfgoed dat in privébezit is? (20 februari) Wat is de rol van koloniaal erfgoed en hoe laten we dit zo goed mogelijk zien? (19 maart) En wat is het erfgoed van de toekomst: hoe zorgen we voor een dynamische Collectie Nederland, en wie bepaalt bovendien wat we zullen bewaren? (23 april)

Sprekers

Lilian Gonçalves-Ho Kang YouVoorzitter Commissie Koloniale Collecties
Kathleen Ferrier Voorzitter Unesco Commissie (foto: Verhoeff, Leusden)
Stijn SchoonderwoerdDirecteur Nationaal Museum voor Wereldculturen
Martine GosselinkDirecteur Mauritshuis
Richard KofiCurator, kunstenaar en podcastmaker
Mirjam ShatanawiOnderzoeker en docent erfgoedtheorie aan de Reinwardt Academie