TV NL EN

Het cryptokruispunt: gevaar of geschenk?

moderator
Tim Wagemakers
maker bij de balie academie
Jitze de Vries
maker bij de balie academie
Josephine Hoendervangers
Dit is een programma van De Balie Academie lichting sept. 2021.
Wil je het andere programma van de academie zien?
Klik dan hier!
De totale waarde van crypto bedraagt 560 miljard euro – bijna tweeëneenhalf keer zoveel als de jaaromzet van Apple, en genoeg om de totale Nederlandse studieschuld 23 keer af te lossen.

Inmiddels heeft meer dan een kwart van de Nederlandse jongvolwassenen geld zitten in crypto. Ondertussen worstelen overheden en instanties met de snelle opkomst van digitale valuta. El Salvador accepteert bitcoin sinds kort als wettig betaalmiddel, China heeft het op zijn beurt juist verboden. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt dat we er op Europees niveau iets mee moeten, CPB-directeur Pieter Hasekampt pleit ervoor het zo snel mogelijk te verbieden.

Een hard gelag voor de idealisten die aan de wieg stonden van crypto. Na de crisis van 2008 moest er een alternatief komen op het excessieve en onberekenbare karakter van de financiële wereld. Gedecentraliseerde valuta leek in deze behoefte te voorzien. Het grote geld zou weer in handen komen van burgers. Baas in eigen bank, of in ieder geval in eigen portemonnee. 

Onvoorspelbaar
Sindsdien is ook crypto onvoorspelbaar gebleken: de een werd multimiljonair, de ander verloor al zijn spaargeld. Bestaande instanties en financiële systemen weten er vooralsnog geen raad mee. Hoog tijd om de balans op te maken en een koers te bepalen.

In hoeverre zijn we afgedreven van de idealistische grondbeginselen van crypto? En wat kunnen instanties en overheden doen om dit (of een ander) ideaal alsnog te realiseren?

Ben je nieuw in de wereld van cryptovaluta? In onderstaand document staat wat basisinformatie ter voorbereiding.

Sprekers

Bert SlagterAuteur ‘Ons geld is stuk’
Jan Robert LeegteDigitaal kunstenaar
Joost van Kuppeveld Journalist Financieel Dagblad
dr. Jurgen Goossens Universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Tilburg University
Sarah Zadeh Advocaat Informatietechnologie en Privacy
Teunis BrosensHead Economist, Digital Finance and Regulation ING
Yannick DéjeanSenior Beleidsmedewerker Financiële Markten bij Ministerie van Financiën