TV NL EN

Kraken gaat door?

Moderator
Rokhaya Seck
Maker bij de balie academie
Jarne van der Poel
maker bij de balie academie
Eline Durand

Dit is een programma van De Balie Academie lichting sept. 2021.
Wil je het andere programma van de academie zien? Klik dan hier!

Foto banner: Camiel Mudde

Door de almaar voortdurende en zelfs verergerende wooncrisis roert een nieuwe generatie krakers zich, en begint de publieke opinie te verschuiven. Moet het kraakbeleid heroverwogen worden? Daarover praten we in dit programma met politici en (oud-)krakers.

We verkeren in de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam is de gemiddelde koopwoning 75 procent duurder dan in 2015. De huurprijzen zijn in diezelfde tijd gestegen van hoog naar astronomisch. Liefst 900 duizend Nederlandse twintigers en dertigers wonen nog bij hun ouders, en het aantal daklozen is in tien jaar tijd verdubbeld. Het is dus niet helemaal verwonderlijk dat er groepen jongeren zijn die teruggrijpen op rigide middelen als kraken om woonruimte op te eisen. Daar tegenover staat dat huizenbezitters niet op krakers zitten te wachten, en de wet aan hun kant staat. De grootste partij van Nederland noemt kraken in haar partijprogramma diefstal, en wil krakers juist harder aanpakken.

Ook onder het nieuwe kabinet zal kraken verboden blijven. En hoewel Amsterdam bij monde van burgemeester Halsema zegt niet te ontruimen voor leegstand, worden gekraakte panden nog regelmatig leeggeveegd. Dat gebeurde onlangs bij Hotel Mokum, een kraakpand waarop zowel in media als door buurtbewoners overwegend positief werd gereageerd.