TV NL EN

Dana Lixenberg

Plein Publiek – een serie diepte-interviews

Programmamaker
De sobere en indringende portretten van fotograaf Dana Lixenberg zijn befaamd. Wereldsterren zoals Tupac en Biggie Smalls weet ze op dezelfde karakteristieke wijze te portretteren als gewone burgers. Het zijn krachtige individuen: intiem, met oog voor detail en zonder te vervallen in culturele en sociale stereotypering. Hoe kijkt Lixenberg, na bijna 30 jaar in het vak, naar de wereld?

Wat gebeurt er voor haar camera in wat Dana Lixenberg de ‘slow dance’ tussen haar en haar onderwerp noemt?

Over Dana Lixenberg

Na haar studies fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de London College of Printing, werkte Dana Lixenberg jarenlang in de Verenigde Staten. Naast editorial opdrachten, focust ze zich in haar werk op gemarginaliseerde gemeenschappen zoals in Jeffersonville, Indiana (2005), een collectie landschappen en portretten van daklozen in een kleine gemeenschap.

Of in Imperial Courts, 1993 – 2015 (2015) waarin ze 22 jaar werkte aan een gelaagd en veelzijdig beeld van een kansarme wijk die vaak eendimensionaal en sensationeel werd afgebeeld in de media. Voor dit project maakte ze naast fotografie voor het eerst gebruik van audio en video. De video-installatie werd gekroond met de Deutsche Börse Photography Foundation Prize en werd internationaal tentoongesteld.

Over Plein Publiek

Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom dat bepalen onze programmamakers. Eén ding staat vast: het zijn allemaal uitzonderlijke en gedurfde makers waar iedereen wat van op kan steken.

We nodigen je uit om op vrijdag aan te schuiven bij een interview over de kunst van het makerschap. Begin je weekend onder het genot van een drankje en een dosis aan inspiratie. Geheel intiem in onze Pleinzaal aan het bruisende Leidseplein.

Sprekers

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering