TV NL EN

De abortuspil bij de drogist?

programmamaker
Sophie Rutenfrans
In samenwerking met
Women on Waves
Vroeger kreeg je de anticonceptiepil alleen op recept van de huisarts. Nu kan ook de verloskundige hem voorschrijven en heb je bij de apotheek geen herhaalrecept nodig. Het staat niet op zichzelf. Zo is de morning-afterpil inmiddels verkrijgbaar bij de drogist. Hoe zit dat met de abortuspil? Kunnen we die binnenkort ook zonder recept afhalen bij huisarts of drogist?

In Nederland mag de abortuspil alleen verstrekt worden door abortusklinieken en gynaecologen, omdat abortus nog steeds in het Wetboek van Strafrecht staat. Inmiddels is bekend dat abortus via telemedicine (een medische behandeling op afstand) veilig en verantwoord is, maar het beleid is daar niet op aangepast. Waarom is Nederland zo voorzichtig met het vrij verstrekken van de abortuspil, en wat zou er voor nodig zijn om dat te veranderen?

Over de sprekers en het programma:

Lianne Holten is verloskundige en heeft bij Women on Waves onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van abortuszorg in Nederland en presenteert haar bevindingen. Wat is de route die vrouwen afleggen op weg naar een abortus? Kunnen ze de juiste zorg makkelijk vinden, en worden ze goed geholpen? Zou de abortuspil bij de huisarts een welkome toevoeging zijn?

Gunilla Kleiverda en Rebecca Gomperts van Women on Waves vinden dat de abortuspil beter toegankelijk zou moeten zijn voor vrouwen. Welke ervaringen hebben zij daarmee en wat staat die toegankelijkheid volgens hen nog in de weg?

Voormalig CEO van de Britse Pregnancy Advisory Service, Ann Furedi zal via zoom schetsen wat het verschil is in abortuszorg tussen Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Amerika. Dit onderdeel van de avond zal in het Engels zijn. 

Anniek de Ruijter, Associate Professor Health Law and Policy op de Universiteit van Amsterdam en directeur en oprichter van het Law Centre for Health and Life, en verbonden aan het Clara Wichmann instituut legt uit wat het betekent dat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat en wat voor gevolgen dit heeft in Nederland. 

Peter Leusink, huisarts en arts seksuele gezondheid vertelt wat er in de praktijk zou veranderen als de abortuspil ook verkrijgbaar zou zijn via de huisarts. Ziet hij voordelen, en wat zijn de mogelijke obstakels?

Tot slot spreken we met Lilianne Ploumen, fractievoorzitter van PvdA en Nilüfer Gündoğan Tweede Kamerlid van Volt over wat er politiek haalbaar is omtrent de abortuspil.

Sprekers

Ann FurediFormer chief executive of the British Pregnancy Advisory Service and writer
Anniek de RuijterAssociate Professor aan de Universiteit van Amsterdam aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en verbonden aan Bureau Clara Wichmann
Nilüfer GündoğanTweede Kamerlid Volt
Lilianne PloumenFractievoorzitter PvdA
Rebecca GompertsArts, oprichter en directeur van Women on Waves
Peter LeusinkHuisarts en voorheen seksuoloog NVVS
Natasja van den BergModerator
Lianne HoltenVerloskundige, medisch antropoloog en onderzoeker bij Women on Waves