TV NL EN

De Affaires #2

Likeminds x De Balie

Programmamaker
Merlijn Geurts
In samenwerking met
Likeminds

Wat betekent het om altijd op je hoede te zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit? In opdracht van Likeminds schrijven drie jonge theaterschrijvers nieuwe toneelstukken over institutioneel racisme in Nederland: De affaires. In De Balie worden de teksten voor het eerst voorgedragen voor publiek en gaan we erover in gesprek met het publiek en gastsprekers.

In de tweede aflevering staat de affaire van voormalig antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb centraal die betrokken was bij de geheime grijze campagne van de gemeente om radicalisering te bestrijden. In 2017 kreeg ze strafontslag door wijlen burgemeester Van der Laan. Drie jaar later wordt ze door de rechter in de strafzaak “van alle blaam gezuiverd.”

Schrijver Vera Morina schreef een theatertekst gebaseerd op gesprekken met Saadia Ait-Taleb. Vanavond wordt de tekst voor het eerst voorgedragen voor publiek. Journalist Joris Luyendijk (auteur van o.a. De zeven vinkjes) en Fatima Elatik (oud-politicus en bestuurder) geven een eerste reactie. Vervolgens gaan we in gesprek met het publiek.

Tekst: Vera Morina (gebaseerd op gesprekken met Saaida Ait-Taleb)

Vera Morina (1995) is een Nederlands-Kosovaarse schrijver van toneel, scenario en poëzie. Sinds haar afstuderen schrijft aan de HKU schrijft ze voor o.a. voor Frascati Producties, Likeminds en Toneelgroep Oostpool.

De Affaires

In opdracht van Likeminds schrijven de drie jonge theaterschrijvers Maxine Palit de Jongh, Vera Morina en Shabnam Baqhiri nieuwe toneelstukken over institutioneel racisme in Nederland: De Affaires. Beginnend met lezingen in De Balie eindigen De Affaires als volwaardige theatervoorstellingen bij Likeminds in Amsterdam-Noord tussen 20 en 25 september. Likeminds en De Balie willen de vinger op de zere plek leggen en met deze teksten de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland onderzoeken.

Sprekers

Fatima ElatikBestuurder, oud-politicus
Joris LuyendijkJournalist, schrijver
Vera MorinaSchrijver