In Nederland zijn naar schatting tienduizenden mensen dakloos en we kampen met de grootste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd staan er in ons land ruim twee honderdduizend panden leeg. Wonen is een grondrecht, maar sinds de invoering van het kraakverbod in 2010 is kraken illegaal. Toch lijkt er de afgelopen jaren een opleving te zijn in het aantal actieve krakers. Is kraken in een oververhitte woningmarkt simpelweg de enige overgebleven optie om betaalbaar te kunnen wonen? Of gaat kraken over veel meer dan enkel de woningmarkt?
In de jaren tachtig, de bloeitijd voor de kraakbeweging, droegen krakers door het bewonen van leegstaande panden bij aan het verminderen van de woningnood. Bovendien slaagde krakers er met hun acties in om de wooncrisis zichtbaar te maken en daarmee hoog op de politieke agenda te plaatsen. Door de invoering van het verbod werd kraken, en daarmee ook de urgentie van de wooncrisis, tijdelijk minder zichtbaar.
Wonen is een recht. Het recht op eigendom ook. En deze rechten schuren continu, wanneer krakers een leegstaand pand van iemand anders bewonen, maar ook wanneer eigenaren hun panden uit winstoogmerk bewust laten leegstaan. Is kraken, vanwege een inbreuk op het eigendomsrecht, diefstal? Of is dit enkel zo in een systeem dat eigendom heeft heilig verklaard?
Kraken is een middel tegen woningnood, maar naast woonruimte veranderen delen van gekraakte panden vaak in culturele broedplaatsen en opvang- of ontmoetingsplekken. Steeds meer van dit soort plekken verdwijnen uit de Nederlandse steden. Wat is het culturele en sociale belang van kraken? En waarom wordt dit aspect van kraken zo weinig besproken?
Op woensdagavond 25 september gaan we in gesprek over de Nijmeegse kraakgeschiedenis én de rol die een nieuwe generatie krakers speelt in de huidige wooncrisis. Welke rol hebben Nijmeegse krakers gespeeld in het behouden en vormgeven van de stad, zoals we die vandaag kennen? En hoe houden krakers stand in een samenleving die steeds negatiever tegenover kraken staat?
Meer informatie over dit programma volgt binnenkort. Foto: Flip Franssen (1980)
Over De Balie on Tour
Dit programma is onderdeel van De Balie on Tour. De Balie gaat met verschillende podia in het land een samenwerking aan om programma’s te maken over onderwerpen die dicht bij de inwoners liggen. Thema’s als jeugdcriminaliteit, ongelijkheid en vertrouwen in de overheid komen voorbij. Met de tour wil De Balie gesprekken tussen partijen mogelijk maken over de plaatselijke problematiek waar inwoners mee te maken hebben.
De Balie on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
Meer over De Balie on Tour
De Balie on Tour
De Balie gaat in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij ‘on tour’ door het land.