TV NL EN

De Balie on Tour: RUW Den Bosch

Over de pesticide-problematiek

Bij RUW in Den bosch
I.S.M.
mede mogelijk gemaakt door

Al tientallen jaren hebben we de effecten van pesticiden onderschat. Wetenschappers maken zich zorgen over hoe cocktails van bestrijdingsmiddelen onze gezondheid hebben bepaald en over de relatie tussen pesticiden en Parkinson.

De Europese Commissie en de Tweede Kamer willen de inzet van pesticiden snel halveren maar een poging hiertoe liep onlangs stuk in het Europees Parlement. Boeren zitten intussen vol begrijpelijke frustratie: bestrijdingsmiddelen zijn voor hen vaak economische noodzaak, terwijl juist hun gezondheid nog het meest te lijden heeft onder de middelen. Hoe komen we tot een gezamenlijke oplossing?

Met Europarlementariërs, boeren, onderzoekers en bezorgde burgers zoeken we uit hoe we tot minder pesticiden-gebruik kunnen komen zonder een hele sector aan zijn lot over te laten. Welke risico’s zien de wetenschappers voor onze volksgezondheid? Waar lopen boeren en de grote landbouwbedrijven tegenaan? En welk perspectief heeft Europa de boeren te bieden in een tijd van grootschalige transities? 

Kijk voor meer informatie op de website van RUW.


Over deze samenwerking

Dit programma is onderdeel van De Balie on Tour. De Balie gaat met verschillende podia in het land een samenwerking aan om programma’s te maken over onderwerpen die dicht bij de inwoners liggen. Thema’s als jeugdcriminaliteit, ongelijkheid en vertrouwen in de overheid komen voorbij. Met de tour wil De Balie gesprekken tussen partijen mogelijk maken over de plaatselijke problematiek waar inwoners mee te maken hebben.

De Balie on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.