Deze zomer organiseert De Balie drie weken Zomerschool: Ontmoet de Ander voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Samen met partners als het Amsterdam Museum en Theater Na de Dam laten we kinderen kennismaken met elkaar. Wat betekent het om samen in een stad te wonen? Voel je je vrij om te zijn wie je bent? En hoe kijkt een ander naar de wereld?
Op de eerste dag leren we elkaar kennen door middel van theater. Weet je wat er gebeurt aan de andere kant van de stad? Hoe kun je goed met elkaar samenwerken, en waar leidt dat toe? Op dag twee kijken we films en leren we zelf een film maken met de Animatiebus. Op dag 3 leren we discussiëren. Hoe ga je goed met elkaar in gesprek? Daarna volgt een dag waarin we bezig zijn met beeldende kunst. We sluiten de week af met een een museumbezoek én echte vlogworkshop.
Programma
Dag 1 | Theaterworkshop met Theater na de Dam
Op deze dag leer je naar elkaar te luisteren aan de hand van theateroefeningen. In de loop van de dag komen de kinderen meer over elkaar te weten en ontwikkelen zo meer wederzijdse empathie.
Dag 2 | Film kijken, bespreken en maken (in samenwerking met De Animatiebus)
In deze dagworkshop kijken de kinderen twee films met een speciaal thema, en praten er over met elkaar. Wat maakt een film goed, en hoe breng je dat onder woorden? Welke thema’s kwamen er aan bod, en kun je die toepassen in je eigen leven? Daarnaast maken we een eigen animatiefilm.
Dag 3 | Workshop meningsvorming (samen met Discussiëren kun je leren)
Hoe kun je met elkaar praten over gevoelige onderwerpen? Hoe vorm je eigenlijk een argument, en wat levert dat op? Begrijp je de ander beter, na een gesprek of discussie?
Dag 4 | Workshop kunst maken en goed kijken (samen met het Tekenlab)
Tekenen is kijken, onderzoeken, ontdekken, blootleggen. Het Tekenlab is een initiatief van beeldend kunstenaar en kunstvakdocent Annelinde de Jong. Om meer mensen enthousiast te maken voor tekenen verzorgt zij sinds 2016 toegankelijke en afwisselende tekenlessen onder de noemer Het Tekenlab.
Dag 5 | Het Amsterdam Museum én een Vlogworkshop
De kinderen beginnen de dag met een bezoek aan het Amsterdam Museum, en krijgen een rondleiding op de tentoonstelling over de Gouden Koets. ’s Middags leren ze hoe ze een vlog maken, en passen deze theorie vervolgens in groepjes toe. Ze krijgen ook een les interviewen. Daarna maken ze een korte video waarin ze mensen uit de stad en elkaar bevragen. De vlog is een blijvende herinnering aan elkaar en aan de week.
Periode
Het Zomerkamp van De Balie wordt in de volgende weken georganiseerd:
Aanmelden
Wil je je opgeven? Er is per week plek voor maximaal 40 kinderen en aanmelden is verplicht. Stuur een mailtje met je aanmelding en met welke week je wil naar sophie.rutenfrans@debalie.nl.