TV NL EN

De echte waarde van werk

De participatiewet is mislukt. Hoe moeten we nu verder?

Programmamaker
Programmamaker
Veronica Baas
Moderator
Tim Wagemakers
Toen de Participatiewet in 2015 met veel bombarie werd aangekondigd, leek het een geweldig idee: zoveel mogelijk mensen mee laten doen op de arbeidsmarkt zou immers goed zijn voor zowel burger, werkgevers als overheid. Nu, zes jaar verder, is de conclusie helder: de Participatiewet is mislukt. Hoe moet het nu verder met de mensen voor wie een werkend bestaan zelfs in een krappe arbeidsmarkt niet altijd vanzelfsprekend is?

De wet die meer mensen met een uitkering aan het werk moest helpen, haalde in de praktijk nauwelijks iets uit, en vergrootte in sommige gevallen zelfs de afstand tot de arbeidsmarkt. Het systeem werd juist nog ingewikkelder en de sociale werkplaatsen mochten geen nieuwe mensen meer aannemen.

De vraag is hoe het nu verder moet, want met het doel van de wet – meer mensen aan het werk krijgen – is niks mis. Vanavond praten wij met (ervarings-)experts en beleidsmakers over het belang van arbeidsparticipatie, de parallelle arbeidsmarkt, en de beste manieren om talent te benutten. Wat houdt waardevol werk eigenlijk in? En welke systemische veranderingen zijn nodig om wél tot een inclusieve arbeidsmarkt te komen? Wat willen we een nieuw kabinet meegeven?

Dit programma is een samenwerking tussen De Balie, The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en Stichting Innovatief Werk (NSvP).

Bij dit evenement heb je een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag nodig. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Beeld: Rosa Snijders

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Ton WilthagenHoogleraar Institutioneel-juridische aspecten van de arbeidsmarkt
Rutger Groot Wassink Wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering
Martine SchuijerDirecteur Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! (VNO-NCW) Foto: Martin Metsemakers
Dennis Wiersma Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Sonia SjollemaArbeidspsycholoog en directeur van de NSvP
Laura Bliek Wij Staan Op!
Stella de Swart Armoede- en schuldenexpert