TV NL EN

De grote verkiezingsestafette

De meeste verkiezingsdebatten gaan over beleid, op 5 maart gaat het over de samenleving.

Van 12:00 – 20:00
Programmamaker
Sophie Rutenfrans
programmamaker
Monique Hindriks
Van 12.00 tot 20.00 staat De Balie in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Lokale politici gaan in gesprek met mensen uit alle hoeken van de samenleving en Nederland. De gesprekken duren steeds 30 minuten en gaan over de belangrijkste thema’s die nu spelen, zoals woningbouw, gezondheidszorg en duurzaamheid.

Ieder thema wordt ingeleid door een persoonlijk verhaal van een ervaringsdeskundige, daarna gaat een gezelschap experts met elkaar in gesprek over de pijnpunten binnen dat thema en tot slot volgt een een-op-een debat tussen twee lokale politici Bezoekers kunnen tussendoor wisselen, even naar buiten om de benen strekken of de balans op maken aan de bar. Bij de tickets is een consumptie inbegrepen.

Ook aanwezig is een panel met politiek betrokken jongeren die niet verbonden zijn aan een specifieke politieke partij: Amisha Radjie, Bas Bots, Amina Hassan Sheikh Ali en Mohamed Mejdi. Tijdens de dag mogen ze om verduidelijking vragen aan de sprekers of opmerkingen plaatsen. Aan het einde van de dag maken ze de balans op. Heeft een van de politici ze kunnen overtuigen?

Over het jongerenpanel. Lees meer/minder.

Amina Hassan Sheikh Ali is microbioloog & politicoloog. Haar missie is: ‘de wereld een betere plek maken, juist voor de mensen voor wie het nu het meest onveilig of ongelijk is’. Het liefst vindt ze oplossingen voor complexe systeemproblemen, vanuit verschillende rollen is ze hier mee bezig. Als o.a. bestuurder bij Stichting SomAstel zet Amina zich in voor kansengelijkheid en participatie. Daarnaast is ze sleutelpersoon VGV en zet ze zich in tegen vrouwelijke genitale verminking. Ook werkt Amina als organisatieadviseur in de publieke sector. 

Bas Bots is belastingrechtexpert. Hij studeert fiscaal recht en encyclopedie en filosofie van het recht aan de Universiteit Leiden. Met zijn (studie)achtergrond wil hij ethisch-filosofische reflecties bieden op het belastingrecht. Te vaak wordt – wanneer het over belastingen gaat – voorbij gegaan aan het maatschappelijk belang.

Amisha Radjie (17 jaar) zit momenteel in 6VWO op het Ir. Lely Lyceum. “Na de middelbare school zou ik graag Rechten willen studeren en de functie als officier van justitie willen uitvoeren. Ik word dit jaar 18 en probeer mij meer te verdiepen in de politiek en zo ook de gemeenteraadsverkiezingen. Er valt vast veel te leren.”

Mo Mejdi (20) woont in Amsterdam-Noord. “Ik zit momenteel in mijn tweede jaar van de studie rechten aan de UvA. Ik vind politiek, actualiteit en sociale kwesties enorm interessant en ik besteed er ook veel tijd aan, onder andere door deel te nemen aan het jongerenpanel van Stichting Argan.”


De Balie organiseert in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij De grote verkiezingsestafette.

Moderatoren

Yoeri AlbrechtDirecteur De Balie en moderator
Teun van de KeukenModerator

Jongerenpanel

Amina Hassan Sheikh AliLid jongerenpanel. Microbioloog en politicoloog.
Bas BotsLid jongerenpanel. Belastingrechtexpert.
Amisha RadjieLid jongerenpanel. 6VWO-leerling.
Mohamed MejdiLid jongerenpanel. Rechtenstudent

Muziek

MEAU