TV NL EN

De lange arm van Teheran

Illustratie: Sophia Twigt / Argos

Programmamaker
programmamaker
mede mogelijk gemaakt door

Let op: voor dit programma is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Is het uitverkocht? Dan kun je het programma ook live meekijken via deze pagina.

Op wat voor manier speelt het Iraanse regime nog een rol in het leven van gevluchte Iraniërs? De Balie maakt een programma met persoonlijke verhalen én geeft een inkijkje in de soms schimmige werkwijze van geheime diensten.

Een netwerk van Iraanse informanten houdt vanuit Teheran politiek actieve Iraniërs in de diaspora actief in de gaten, daarover bestaat inmiddels ook in Nederland geen twijfel meer. Al helemaal niet na de twee recente liquidaties in Nederland, waar de Iraanse geheime dienst als hoofdverdachte geldt. Ook de AIVD meldt dat Iran bereid is gevluchte tegenstanders van het huidige regime druk te zetten of zelfs te liquideren op ander grondgebied. Naar aanleiding van onderzoek van Argos duiken we deze avond in verhalen over het schaduwen van mensen in de Iraanse diaspora.

Iraanse inmenging op Nederlands grondgebied: 
Almere 2015:
 Ali Motamed een elektricien wordt vermoord. Hij wordt in verband gebracht met een aanslag in Iran. De AIVD meldt dat dit het werk was van de Iraanse inlichtingendienst.
Den Haag 2017: Ahmad Mola Nissi, leider van een Iraanse afscheidingsbeweging, wordt vermoord. De AIVD meldt dat dit het werk was van de Iraanse inlichtingendienst.
Leeuwarden 2020: Iraanse activist Sadegh Zarza raakt zwaargewond bij een steekincident. Het motief van de dader is onduidelijk. Zijn familie vermoedt dat de Iraanse geheime dienst erachter zit en vertelt dat Zarza op de executielijst van de Iraanse geheime dienst stond. 

Sprekers

De onderzoeksredactie van Argos | Argos reconstrueerde het dubbelleven van Raghdan al-H. De in Zweden veroordeelde ‘journalist’ was spil in een schimmig Iraans spel van spionage, intimidatie en mogelijk zelfs voorbereiding van nieuwe liquidaties op Nederlandse bodem.

Ervaringsdeskundige Keyvan Shahbazi deelt zijn persoonlijke ervaringen met de lange arm van Teheran.

Schrijver Firoozeh Farjadnia vertelt een verhaal over wantrouwen en angst binnen de Iraans-Nederlandse gemeenschap.

Terrorisme-deskundige en onderzoeker naar de werkwijze van Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Jelle van Buuren plaatst het werk van geheime diensten in breder perspectief.

Barbara van Straaten, strafrechtadvocaat bij Prakken d’Oliveira geeft een inkijkje in de complexiteit van strafrechtelijk onderzoek naar gevluchte Iraniërs die worden lastiggevallen door het Iraanse regime.

Wat kan Nederland doen om Iraanse Nederlanders beter te beschermen en hoe moet Nederland omgaan met Iran? Deze vragen leggen we voor aan Tweede Kamerleden Sadet Karabulut en Sven Koopmans.

Foto Firoozeh: Soraya Ebrahimi/Onfile.

Sprekers

Firoozeh FarjadniaSchrijver
Keyvan ShahbaziErvaringsdeskundige, cultureel psycholoog en columnist
Mehr ImaniWerkzaam bij Amnesty
Rik DelhaasOnderzoeksjournalist Argos
Sadet KarabulutTweede Kamerlid voor de SP
Sven KoopmansTweede Kamerlid voor de VVD
Jelle van Buuren Universitair docent Inlichtingendiensten en Terrorisme
Barbara van StraatenStrafrechtadvocaat, staat gevluchte Iraanse activisten bij.

Nacht van de Dictatuur

Het jaarlijks terugkerende festival ‘Nacht van de Dictatuur’ – de prikkelende tegenhanger van de Dag van de Democratie – keert dit jaar op donderdag 24 september terug voor de tiende editie. ProDemos, De Balie, TivoliVredenburg, Forum Groningen en Studium Generale Groningen slaan de handen ineen om je op deze avond bij te praten over autoritaire regimes, de democratie en de rechtsstaat. In verband met de coronamaatregelen zal de Nacht dit jaar (grotendeels) online plaatsvinden. In De Balie kan je tijdens Nacht van de Dictatuur twee programma’s bezoeken. Om 19:30 tot 20:30 Aan tafel bij Dictators met Witold Szablowski, van 21:00 tot 23:00 De Lange Arm van Teheran en David Frum on the upcoming Presidential Elections.