TV NL EN

De Nieuwe Tijd: Een weerbare samenleving

Programmamaker
Tim Wagemakers
Programmamaker
Sophie Rutenfrans
Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Een jubileumjaar dus, met vele extra activiteiten in de planning rond de herdenking op 4 mei, en de bevrijding op 5 mei. Corona gooide roet in het eten: in plaats daarvan zagen we op 4 mei een uitzonderlijk lege Dam, en waren er geen grote bevrijdingsfeesten op 5 mei. Hoe houden we ondanks de maatregelen de gedachte aan de Tweede Wereldoorlog levend?

Het vfonds steunt jaarlijks zo’n 200 bijzondere of vernieuwende initiatieven en projecten die laten zien dat vrede geen vanzelfsprekendheid is. Door de maatregelen rond Corona worden al deze initiatieven en projecten nét even anders vormgegeven. Waarom is het zo belangrijk om te herdenken, hoe bouw je aan een weerbare samenleving en hoe laat je zien dat vrede niet vanzelfsprekend is? Met Humberto Tan en Lisette Mattaar, directeur van het vfonds, spreken we over de uitdagingen van deze tijd, en over het behouden en verstevigen van onze democratie.

Over De Nieuwe Tijd

Door de coronacrisis worden de kwetsbaarheden van de oude wereld zichtbaar: hoewel er veel goed ging, zie je juist in crisistijd waar we te weinig aandacht aan hebben besteed. De Balie en de Nationale Postcode Loterij gaan daarom op zoek gaan naar nieuw perspectief. Onder leiding van Humberto Tan en een programmamaker van De Balie lichten we mensen en organisaties uit die de nieuwe tijd vormgeven.

Sprekers

Lisette MattaarDirecteur vfonds
Close-up van Humberto Tan tijdens De Nieuwe Tijd in Studio De Balie, Grote Zaal
Humberto TanPresentator

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de: