Of het nu gaat om spoed- en noodwetten, stikstofdeposities of het corona-beleid: politieke vraagstukken worden in Den Haag regelmatig vernauwd tot juridische kwesties of wetenschappelijke voldongen feiten. Durven politici te weinig politieke keuzes te maken?
‘Dat houdt geen stand bij de rechter/Brussel/Raad van State.’ Met dat argument worden de plannen van populistische politici regelmatig afgeschreven. Hoe terecht die bezwaren vaak ook zijn, de onderliggende politieke discussie wordt er niet mee geadresseerd. Het lijkt in Den Haag steeds meer te gaan over wat we willen, en steeds minder over wáárom we dat willen.
Ondertussen laat de technocraat zich erop voorstaan ‘problemen op te lossen’. Maar juist dat lukt de Nederlandse politiek steeds minder goed. Is een nieuwe waardegedreven politiek het antwoord? En hoe krijgen we de bestuurbaarheid terug aan de regeringstafel?
Over de sprekers
Martin Sommer (1956) vertrok na 36 jaar bij de Volkskrant, waarvoor hij onder meer correspondent in Frankrijk en chef van de Haagse redactie was. Sinds een jaar schrijft hij politieke columns voor EW. Op 16 oktober verschijnt zijn boek De Nieuwe Standenstaat over hoe het gelukkigste land ter wereld zijn humeur verloor.
Sprekers
Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh op straat in Amsterdam vermoord. Een gebeurtenis die Nederland voorgoed veranderde.
In samenwerking met deBuren
Precies één jaar na de verkiezingen kijken we hoe Nederland ervoor staat.
Landverraders, heksen en gluiperige ratten
In de afgelopen jaren is het aantal bedreigingen aan het adres van politici verdrievoudigd. Welke gevolgen heeft dat? En wat kunnen we aan de bedreigingen doen? Amsterdamse raadsleden Fatihya Abdi (PvdA/GroenLinks) en Itay Garmy (Volt) delen hun eigen ervaringen en gaan in gesprek met (oud) politici en experts.